Η μείωση του ΦΠΑ θα φέρει 2 δισ.

Η μείωση του ΦΠΑ θα φέρει 2 δισ.

Απώλειες δημοσίων εσόδων 62 εκατ. ευρώ, αλλά αύξηση του τζίρου κατά 2 δισ. ευρώ στον κλάδο της εστίασης θα επιφέρει τυχόν μείωση του ΦΠΑ στο 13% από το 23% που είναι σήμερα, τη διετία 2013-2014.

Εκ πρώτης όψεως και με βάση μόνο τους παραπάνω αριθμούς, είναι φανερό ότι η διατήρηση του ΦΠΑ στο 23% υπολογίζεται ότι επιφέρει παραπάνω έσοδα σε σχέση με τα όσα θα εισέλθουν στα ταμεία με τη μείωσή του.

Από την άλλη πλευρά, το αποτέλεσμα της μείωσης για τα δημόσια έσοδα, τα ασφαλιστικά Ταμεία και για την απασχόληση θα είναι πολλαπλασιαστικό, επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Στον κλάδο της εστίασης έχουν βάλει λουκέτο λόγω της ύφεσης, σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στο 23%, πάνω από 4.000 επιχειρήσεις και υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, από την ελληνική αγορά έχουν αποχωρήσει και γνωστές ξένες αλυσίδες ή έχουν περιορίσει το δίκτυο των καταστημάτων τους. Το κρίσιμο, βεβαίως, στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η φοροδιαφυγή στον κλάδο, ανεξαρτήτως του συντελεστή ΦΠΑ που θα ισχύσει.

 

Πηγή; Η Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ