«Προδιαγεγραμμένη η κατάρρευση της Λαϊκής»

«Προδιαγεγραμμένη η κατάρρευση της Λαϊκής»

 

Η τύχη της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου ήταν προδιαγεγραμμένη σύμφωνα με εσωτερικό έλεγχο που έγινε το 2012 και το τέλος της είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης και πιστωτικών συναλλαγών υψηλού ρίσκου. Αναλυτικά στοιχεία υπάρχουν σε σχετική έκθεση που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα, Süddeutsche Zeitung.

 

«Στο επίκεντρο ο Ανδρέας Βγενόπουλος»

Η έκθεση, που ήταν διαβαθμισμένη, αφορά το 2012, όταν η Λαϊκή ήταν ήδη στο δρόμο της κατάρρευσης και περιλαμβάνει στοιχεία που προορίζονταν μόνο για τα στελέχη της τράπεζας και τον παραιτηθέντα στο μεταξύ υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή.

Στο άρθρο γίνεται μακροσκελής αναφορά στον Ανδρέα Βγενόπουλο ως έναν εκ των μεγαλοεπενδυτών και αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία για τα δάνεια που πήρε η MIG (Marfin Investment Group) για τις επενδύσεις του και τις απώλειες που υπέστη μέσω αυτών η τράπεζα.

Επίσης αναφορά γίνεται για την εξαγορά των ελληνικών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών από την τράπεζα Πειραιώς, της οποίας όλως παραδόξως μεγαλομέτοχος ευθύνεται για την απώλεια 107 εκατ. ευρώ της μητρικής.

«Οι απώλειες της Λαϊκής που προέκυψαν από όσα δάνεια πέρασαν από έλεγχο ανέρχονται στα 1, 3 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 1/3 των συνολικών απωλειών της Τράπεζας» αναφέρεται στην έκθεση.

«Για τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου, Πέτρο Κληρίδη, θα πρέπει να γίνει το παν για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» συνεχίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης αναφερόμενοι, εκτός από τον Ανδρέα Βγενόπουλο και στον πρώην Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος μετά το 1998 -χρονιά που επιβλήθηκε διεθνές εμπάργκο στη χώρα του- μετέφερε στην Κύπρο με το τσουβάλι τελωνειακά έσοδα.

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ