“Πλήρη” τραπεζική ένωση ζητά ο Μοσκοβισί

“Πλήρη” τραπεζική ένωση ζητά ο Μοσκοβισί

 

Η ζώνη του ευρώ πρέπει να υλοποιήσει “γρήγορα” μια πλήρη τραπεζική ένωση για να γυρίσει τη σελίδα της κρίσης, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, που επιθυμεί όλοι οι θεσμικοί μηχανισμοί να υλοποιηθούν “έως το καλοκαίρι”.

“Η G20 έχει απευθύνει σαφή έκκληση για την επείγουσα υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης”, κι αυτή “είναι μια γαλλική προτεραιότητα”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Θα είμαι αδιάλλακτος”, πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν πριν από δύο εβδομάδες στο Δουβλίνο το κείμενο για τη δημιουργία μιας κοινής τραπεζικής εποπτείας.

“Για μένα, η τραπεζική ένωση, είναι μια πλήρης τραπεζική ένωση, καθολικής ισχύος”, τόνισε ο Μοσκοβισί. “Υπάρχει βέβαια η ολοκληρωμένη εποπτεία. . . αλλά θα πρέπει να προστεθεί μια εγγύηση των καταθέσεων, κανόνες για εναρμονισμένες λύσεις, ένα εργαλείο για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ΕΜΣ στα ευάλωτα κράτη και, τέλος. . . μια ενοποιημένη αρχή για την επίλυση” των τραπεζικών κρίσεων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ευχήθηκε “όλοι αυτοί οι μηχανισμοί να έχουν παρουσιαστεί έως το καλοκαίρι, οπότε πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και να πάμε μέχρι το τέλος”. “Είναι μια προτεραιότητα που δεν θα πρέπει να υποστεί καμία καθυστέρηση”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η υιοθέτηση αυτών των μηχανισμών θα παράσχει στη ζώνη του ευρώ ένα πλήρες και ενιαίο οπλοστάσιο για την εποπτεία των τραπεζών, για την πρόβλεψη οικονομικών κινδύνων, για την επίλυση των τραπεζικών κρίσεων με προβλέψιμο και οργανωμένο τρόπο, γεγονός που θα επιτρέψει τελικά θα σπάσει ο φαύλος κύκλος ανάμεσα στην χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση του προϋπολογισμού και την οικονομική κρίση”.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ