“Ναι” της Αυστρίας στο κυπριακό πακέτο

“Ναι” της Αυστρίας στο κυπριακό πακέτο

 

Με τις ψήφους των δύο κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, η αυστριακή Βουλή ενέκρινε τη συμμετοχή της Αυστρίας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Το πακέτο καταψήφισαν τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα δύο ακροδεξιά εθνικιστικά, Κόμμα των Ελευθέρων και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, όπως επίσης το Κόμμα των Πρασίνων και το νεοσυσταθέν «Ομάδα Στρόναχ» του Αυστρο-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ.

 Της βοήθειας στην Κύπρο υπεραμύνθηκε, μιλώντας στην ολομέλεια της αυστριακής Βουλής, η προερχόμενη από το Λαϊκό Κόμμα υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, παραπέμποντας στο γεγονός πως η Κύπρος θα πρέπει να σηκώσει η ίδια το μεγαλύτερο βάρος της εξυγίανσής της.

Πρόσθεσε δε, ότι η υποστήριξη από μέρους της διεθνούς κοινότητας υπήρξε αναγκαία για να αποτραπεί η μετάδοση και μια νέα αστάθεια στην Ευρωζώνη, ενώ διασφαλίστηκε πως η ίδια η Κύπρος θα συμμετάσχει με 13 δισεκατομμύρια ευρώ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διαθέσουν ποσό περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «η στήριξη από πλευράς ΕΜΣ δίνεται κάτω από πολύ αυστηρούς όρους για την Κύπρο, όπου δεν θα επιτρέπεται πλέον να υπάρχουν εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και θα δημιουργηθεί μητρώο με το οποίο θα αποσαφηνίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς και θα αποτρέπεται το ξέπλυμα χρήματος και η φοροδιαφυγή».

 Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι το πακέτο διάσωσης της Κύπρου ωφελεί μόνον της τράπεζες και όχι τους πολίτες της, η κυρία Φέκτερ επισήμανε ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν, σε τελικά ανάλυση, για τις δημόσιες δαπάνες της χώρας.

Ασκώντας κριτική στο πακέτο διάσωσης, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ισχυρίστηκε ότι με αυτό σώζονται για μια ακόμη φορά μόνον οι τράπεζες και δεν παρέχεται βοήθεια στους πολίτες και πως το μερίδιο της Αυστρίας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου, 250 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί από τώρα να θεωρηθεί πως έχει χαθεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ