Reuters: Φως στο τούνελ για την Ελλάδα

Reuters: Φως στο τούνελ για την Ελλάδα

 

Προοπτική βελτίωσης των συνθηκών στην Ελλάδα από το 2014 «βλέπει» ο αρθρογράφος του Reuters, Ούγκο Ντίξον, ο οποίος εκτιμά ότι η χώρα θα κατορθώσει να βγει από το τούνελ.

Ως θετικές εξελίξεις για τη χώρα θεωρεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε 8,2 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια διάσωσης για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Τονίζει, ωστόσο, ότι «είναι τραγικό που δεν αυτά έγιναν νωρίτερα».

Επίσης, ένα από αυτά που εμπνέουν αισιοδοξία είναι η συνοχή της κυβέρνησης Σαμαρά, παρά τα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν δρομολογηθεί. Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν  έχει δει τη δημοτικότητά του να πέφτει κάθετα, όπως ο ισπανός και ο γάλλος ομόλογός του, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν πρέπει να εφησυχάσει όσον αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας. «Η Αθήνα πετυχαίνει τους στόχους για το έλλειμμα επειδή οι δαπάνες είναι χαμηλότερες του στόχου», σημειώνει ο κ. Ντίξον.

«Τα έσοδα είναι επίσης χαμηλότερα του στόχου, μια συνέπεια της συνεχιζόμενης αποτυχίας να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, κατά κύριο λόγο για να μην χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω οι φόροι στους έντιμους πολίτες».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει, επίσης το πρόβλημα των ολιγοπωλιακών πρακτικών και την αδυναμία της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει, «ίσως επειδή το κόμμα του κ. Σαμαρά είναι στενά συνδεδεμένο με μερικούς από τους ολιγάρχες της χώρες», όπως σημειώνει.

Το δημοσίευμα επισημαίνει, τέλος, τους κινδύνους έξωθεν. Η Αθήνα έχει μέχρι στιγμής αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις από την Κύπρο, ωστόσο, το εμπόριο με την Κύπρο θα πέσει κατακόρυφα και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών έχει κάπως κλονιστεί.

Ο πραγματικός κίνδυνος θα είναι εάν η κυπριακή κρίση επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που η Λευκωσία εγκαταλείψει το ευρώ. Θα είναι τότε δυσκολότερο να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης στην Ελλάδα.

«Παρόλα αυτά, οι προοπτικές για την Ελλάδα μοιάζουν πολύ καλύτερες από ό,τι ήταν εδώ και χρόνια», καταλήγει ο αρθρογράφος.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ