Οδηγός για ρυθμίσεις δανείων

Οδηγός για ρυθμίσεις δανείων

Βαθιά ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες και ψαλίδι στη μηνιαία δόση ακόμη και κάτω από 50% σε σχέση με σήμερα προσφέρουν οι ρυθμίσεις για τα δάνεια των νοικοκυριών που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, διευκολύνσεις και για όσους έχουν χρέη σε δάνεια και κάρτες αλλά δεν καλύπτονται από τις νέες ρυθμίσεις συνεχίζουν να παρέχουν οι εμπορικές τράπεζες. Και σε αυτή την περίπτωση το όφελος είναι μεγάλο αφού οι τράπεζες διευκολύνουν τους πελάτες τους με μειώσεις στα επιτόκια ή και αύξηση της διάρκειας του δανείου.

Οσο για εκείνους που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, οι αλλαγές στον ισχύοντα νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη) που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης απλουστεύουν τις διαδικασίες μειώνοντας τον χρόνο διευθέτησης των υποθέσεων και διευκολύνοντας τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Με περίοδο χάριτος 48 μηνών και μηνιαία δόση που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των καθαρών μηνιαίων εισοδημάτων τους θα μπορεί σύντομα να ρυθμίζονται τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί ως το τέλος Μαΐου. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις βασίζονται σε έναν συνδυασμό κριτηρίων, τα οποία θα πρέπει να πληροί ο υποψήφιος προς ρύθμιση δανειολήπτης και πάντα με την προϋπόθεση ότι ως τη στιγμή της ρύθμισης του δανείου του δεν έχει καθυστερήσει τις πληρωμές των δόσεών του προς την τράπεζα.

Οι ρυθμίσεις που αφορούν αποκλειστικά τα ενυπόθηκα δάνεια και μάλιστα αυτά που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσουν περίπου 200.000 νοικοκυριά, τα οποία σήμερα δυσκολεύονται στις πληρωμές των δανείων τους λόγω περικοπών στα εισοδήματά τους και που συνεχίζουν παρά τις δυσκολίες να τα εξυπηρετούν κανονικά.

 

Πηγή: Τα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ