“Επίθεση” ευρωβουλευτών κατά της ΕΕ για την Κύπρο

“Επίθεση” ευρωβουλευτών κατά της ΕΕ για την Κύπρο

 

Δριμεία κριτική στις ευρωπαϊκές αρχές για τους χειρισμούς τους γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, άσκησαν ευρωβουλευτές κατά τη σημερινή σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, κατηγορώντας την Κομισιόν ότι δεν υπερασπίστηκε την ασφάλεια των καταθετών.

Οι ευρωβουλευτές διατύπωσαν μάλιστα επικρίσεις και κατά συγκεκριμένων κρατών-μελών, κάνοντας λόγο για «αποικιοκρατική» προσέγγιση κατά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ευρωζώνης.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Επίτροπος Όλι Ρεν σημείωσε ότι η Επιτροπή θα προτιμούσε μια πιο σταδιακή προσαρμογή για την Κύπρο, αλλά, όπως είπε, δεδομένου ότι τα κράτη-μέλη μπορούσαν να παράσχουν βοήθεια ύψους μόνο 10 δισ. ευρώ αυτό δεν στάθηκε δυνατό. Επεσήμανε ακόμη πως ήρθε η ώρα «να σταματήσει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών».

Εκ μέρους του ΕΛΚ, ο Ζαν Πολ Γκοζ, έκανε λόγο για «φρικτή πολιτική επικοινωνίας του Eurogroup» και κατηγόρησε τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένα και τις κυπριακές τράπεζες ότι ανέλαβαν πολύ μεγάλους κινδύνους.

«Είναι σημαντικό να μάθουμε τι ακριβώς πήγε στραβά», παρατήρησε για λογαριασμό των Φιλελευθέρων ο Γκι Φερχόφστατ προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ, η τρόικα και ο πρόεδρος του Eurogroup, έχουν να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις. Προειδοποίησε μάλιστα ότι εάν δεν δοθούν αυτές οι απαντήσεις, τότε το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να συστήσει εξεταστική επιτροπή.

Για «εγκληματική συμπεριφορά που ληστεύει τους ανθρώπους για να στηρίξει το οικοδόμημα του ευρώ» κατηγόρησε την Κομισιόν ο Νάιτζελ Φάρατζ (ΕΕΔ), ενώ ο κύπριος ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου (Ευρ. Εν. Αριστ.) κατηγόρησε το ΕΛΚ για «υιοθέτηση δύο μέτρων και δύο σταθμών», με την υποστήριξη της κυπριακής θέσης εντός του Ευρωκοινοβουλίου αλλά όχι εντός του Eurogroup.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ