O Στουρνάρας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

O Στουρνάρας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

«Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 αναμένεται να εγκριθεί το επιχειρησιακό σχέδιο βάσει του οποίου, και δοθέντος ενός αποτελεσματικού ενιαίου εποπτικού μηχανισμού, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έχει τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη για τη συζητούμενη Τραπεζική Ένωση.

Όπως ειδικότερα επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, το σχέδιο τραπεζικής ενοποίησης βασίζεται στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2012 για τη νέα αρχιτεκτονική της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και προβλέπει τη θεμελίωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης στη θέσπιση ευρωπαϊκών μηχανισμών εποπτείας και διαχείρισης των τραπεζικών κρίσεων, με στόχο την εξάλειψη των ανατροφοδοτούμενων τάσεων μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων, προοπτικών ανάπτυξης και δημοσίου χρέους των κρατών μελών. Τους μηχανισμούς αυτούς αποτελούν ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εξυγίανσης και το Κοινό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει ότι μεσοπρόθεσμα και μέσω των μηχανισμών αυτών, αναμένεται να επιτευχθεί αντιστοίχως:

• Η σε ευρωπαϊκό επίπεδο συντονισμένη εποπτεία των τραπεζών, με γνώμονα τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε αυτό.

• Η παροχή συμπληρωματικής υποστήριξης στα κράτη-μέλη σε περίπτωση εμφάνισης συστημικών ανεπαρκειών σε διακρατικούς τραπεζικούς ομίλους, με γνώμονα την έγκαιρη αντιμετώπιση των κρίσεων και την αποφυγή διάδοσης τους και πυροδότησης καθοδικών σπιράλ.

• Η υποστήριξη των εθνικών συστημάτων εγγυήσεων εφόσον προκύψει θέμα ανεπάρκειας πόρων. Στο σημείο αυτό ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει μάλιστα ότι, από τον Μάρτιο του 2009, η κάλυψη των Συστημάτων Εγγύησης Καταθέσεων έχει αυξηθεί σταδιακά από το προϊσχύον επίπεδο των 20.000 ευρώ, φτάνοντας στο από 31 Δεκεμβρίου 2010 ισχύον εναρμονισμένο όριο των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα (Οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου).

«Σε κάθε περίπτωση, το παρόν διάστημα οι διεργασίες διαμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο, και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 14ης-15ης Μαρτίου 2013, εντός του επόμενου εξαμήνου του 2013 αναμένεται να εγκριθεί το επιχειρησιακό σχέδιο βάσει του οποίου, και δοθέντος ενός αποτελεσματικού ενιαίου εποπτικού μηχανισμού, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έχει τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας και ενημερώνει ότι «η Επιτροπή, σκοπεύει υποβάλει, έως το καλοκαίρι του 2013, νομοθετική πρόταση όσον αφορά στον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης για τις χώρες που συμμετέχουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, ώστε να προστατεύεται η φορολογική βάση από τις κρίσεις των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και να διασφαλίζεται η ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς».

Πηγή: AMΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ