Ο απολογισμός & οι συστάσεις της Λαγκάρντ

Ο απολογισμός & οι συστάσεις της Λαγκάρντ

 

Στις δυσκολίες που εκ των πραγμάτων υπάρχουν, όπως είπε, στη συνεργασία με την Κομισιόν και την ΕΚΤ αναφέρθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στο «Οικονομικό Κλαμπ» της Νέας Υόρκης.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι η ανάγκη να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς θεσμούς συχνά επιβάλλει μακρές διαβουλεύσεις καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Σημείωσε ότι σε μερικές περιπτώσεις το Ταμείο ήταν πιο ήπιο από τους άλλους δυο εταίρους, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας όπου επέμενε για χρονική επιμήκυνση του προγράμματος, ενώ σε άλλες, όπως σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, το Ταμείο υπήρξε πιο αυστηρό.

 

Αναφερόμενη στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, επανέλαβε τη θέση για οικονομική και νομισματική ένωση, ενώ ουσιαστικά συστρατεύθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λου, ο οποίος πριν τρεις ημέρες τόνισε παρουσία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ανάγκη αύξησης της ζήτησης στις χώρες με πλεονάσματα.

 

Στην ανάγκη και κλείσιμο τραπεζών

Μίλησε για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, και επεσήμανε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μια πραγματική τραπεζική ένωση που θα ενισχύσει τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης και θα συμβάλει στην ασφάλεια των καταθέσεων και ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος, εξασφαλίζοντας χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι η ύπαρξη ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού θα συμβάλει και στην ανακούφιση του χρέους της Ελλάδας.

Η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι πολλές τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και έχουν πολλά επισφαλή δάνεια και σημείωσε ότι προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι η ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση, και όπου απαιτείται, το κλείσιμο τραπεζών.

Το μεγάλο ερώτημα, είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, είναι να σταθεροποιηθεί σε γερή βάση η παγκόσμια οικονομία, και σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι “τα καλά νέα” είναι ότι οι οικονομικές συνθήκες δείχνουν σημάδια βελτίωσης, αλλά πρόσθεσε ότι αν και σε πολλές χώρες έχουν βελτιωθεί οι χρηματοπιστωτικές αγορές, η εξέλιξη αυτή δεν συνοδεύεται και με βελτιώσεις στην πραγματική οικονομία και στις ζωές των ανθρώπων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ