Το Spiegel βλέπει “αναταραχές”

Το Spiegel βλέπει “αναταραχές”

 

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ILO διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο κοινωνικών ταραχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο κίνδυνος για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

 

Ο ειδικός δείκτης με τον οποίο η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ILO μετράει τον κίνδυνο κοινωνικών ταραχών, έχει αυξηθεί κατά 12 μονάδες στην ΕΕ, αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel επικαλούμενο ειδική έρευνα της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Όσλο.

 

Στη σχετική έκθεση διαπιστώνεται ότι ο κίνδυνος κοινωνικών ταραχών στα συμφραζόμενα της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

 

Υπεύθυνη για την ανεργία η λιτότητα

Υπογραμμίζεται επίσης ότι μόνο σε 5 από τις 27 χώρες της ΕΕ η απασχόληση βρίσκεται πάνω από το προ κρίσης επίπεδο. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι και η Γερμανία, η οποία είναι και η μοναδική χώρα στην οποία από το 2008 μειώνεται η ανεργία των νέων. Η ILO καθιστά την πολιτική των περικοπών και της λιτότητας που επεβλήθη στις χώρες της κρίσης υπεύθυνη για την αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ και υπενθυμίζει ότι ο αριθμός των ανέργων στις 27 χώρες-μέλη έχει φτάσει στο μεταξύ τα 26 εκατομμύρια.

 

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης έδωσαν υπερβολική έμφαση στην δημοσιονομική τους εξυγίανση και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Η ILO προτείνει να προστατεύονται οι θέσεις εργασίας στις μελλοντικές πολιτικές για τη διαχείριση κρίσεων και ζητά ειδικότερα μια «εγγύηση απασχόλησης» για τους νέους.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ