L’ECHO:μήπως να φεύγατε από το €;

L’ECHO:μήπως να φεύγατε από το €; 

 

«Η Κύπρος θα είχε συμφέρον να βγει από την Ευρωζώνη;» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βελγικής εφημερίδας «L’ ECHO», στο οποίο αναφέρεται ότι «η έξοδος από την Ευρωζώνη μπορεί να φαίνεται σαν λύση για την Κύπρο» και εξηγεί:

«Η Κύπρος αναγκάζεται να κάνει δρακόντειες μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει την πτώχευση, αλλά, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, θα ήταν μία επιλογή υψηλού ρίσκου (η έξοδος) για μία οικονομία εξαρτώμενη από τις εισαγωγές».

Όπως αναφέρεται, το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) που αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, εκτίμησε ότι θα ήταν «πολύ πιο εύκολο» γι’ αυτήν τη μικρή χώρα να συνέλθει οικονομικά με μία υποτίμηση, η οποία είναι αδύνατη με το ενιαίο νόμισμα.

Μία ανάλυση, την οποία μοιράζεται με τον Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος δήλωνε στο ιστολόγιό του ότι «η Κύπρος θα έπρεπε να εγκαταλείψει το ευρώ αμέσως».

Κατά την άποψή του, ένα νέο υποτιμημένο νόμισμα «θα επιτάχυνε πολύ την ανασυγκρότησή της», επιτρέποντάς της να καταστήσει πιο ανταγωνιστικούς, τομείς, όπως ο τουρισμός και η γεωργία, μέσω συναλλάγματος.

Αλλά αυτή η επιλογή δεν συμφέρει το νησί, εξηγεί στην εφημερίδα ο Μάριος Ζαχαριάδης, καθηγητής μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, γιατί η χώρα, που είναι πολύ εξαρτώμενη από τις εισαγωγές της, κυρίως σε ενέργεια, θα έβλεπε το κόστος τους να γίνεται πολύ μεγαλύτερο.

Σήμερα, το νησί διαθέτει μόνο 450 εκατ. δολάρια, δηλαδή το κόστος δύο εβδομάδων εισαγωγών, επισημαίνει.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ