Ντράγκι: “Παρεξηγήσατε τον Ντάισελμπλουμ”

Ντράγκι: “Παρεξηγήσατε τον Ντάισελμπλουμ”

 

Η Κύπρος δεν αποτελεί πρότυπο, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι παρεξηγήθηκαν οι σχετικές δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε πως το αρχικό σχέδιο για την επιβάρυνση των καταθετών «δεν ήταν έξυπνο» και δεν ήταν ιδέα της ΕΚΤ.

Όσον αφορά στη νομισματική πολιτική, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα «παρακολουθεί στενά» τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη τις προσεχείς εβδομάδες, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν επιπτώσεις στη σταθερότητα των τιμών.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι διατύπωσε τον προβληματισμό του σχετικά με την περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.

Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη η ΕΚΤ να διατηρήσει όσο χρειαστεί τη χαλαρή της πολιτική με στόχο την τόνωση της οικονομίας, καθώς η δυναμική σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής και πιστώσεων παραμένει υποτονική.

Η ΕΚΤ θα αξιολογήσει τα στοιχεία και θα βρίσκεται σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί να δράσει, τόνισε ο διοικητής της. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά στο τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε, επίσης, ότι η ισοτιμία του ευρώ δεν αποτελεί στόχο πολιτικής της ΕΚΤ.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ