Κυπριανού: “Η έξοδος παραμένει ως επιλογή”

Κυπριανού: “Η έξοδος παραμένει ως επιλογή”

 

Mία μέρα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας Λευκωσίας- τρόικας για το κυπριακό μνημόνιο ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δηλώνει ότι εκείνο, στο οποίο είχε καταλήξει τον περασμένο Νοέμβριο ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, «ήταν πολύ διαφορετικό».

Σε αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Κυπριανού αναφέρει: «Είμαστε πεπεισμένοι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χαράξει μια νέα πορεία, που θα είναι καταστροφική για τις χώρες του νότου, αλλά και άλλες χώρες».

Σε ερώτηση, αν η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ, ο γγ του ΑΚΕΛ απαντά: «Δεν είμαστε απόλυτοι στο θέμα της εξόδου από το ευρώ. Παραμένει ως μια επιλογή στο τραπέζι. Χρειάζεται σοβαρή μελέτη και σχεδιασμός».

Για τη στάση της Μόσχας, η οποία δεν βοήθησε τον τέως πρόεδρο Χριστόφια με την παροχή δανείου πέντε δισ. ευρώ για να αποφευχθεί η προσφυγή στον Μηχανισμό στήριξης, ο κ. Κυπριανού ομολογεί:

«Να έχουμε υπόψη ότι ζούμε σε ένα κόσμο συγκρουόμενων συμφερόντων και σίγουρα η Ρωσία έχει συμφέροντα, που εξυπηρετούνται μεσά από την αναβάθμιση της σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι είχε να αντιμετωπίσει το Eurogroup, τη Γερμανία και το ΔΝΤ, που ήταν αποφασισμένοι να ασκήσουν αφόρητες πιέσεις. «Το μεγαλύτερο του λάθος είναι ότι προεκλογικά δεν εκτίμησε σωστά όλα αυτά τα δεδομένα», παρατηρεί και υποστηρίζει: « Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι, συναντώντας την αντίδραση Χριστόφια στις επιλογές τους, ανέμεναν την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη για να τις προωθήσουν». Στην πρώτη συνάντηση του Eurogroup ο κ. Αναστασιάδης, λέει, ο κ. Κυπριανού, «πήγε απροετοίμαστος και υποχώρησε στα εκβιαστικά τους διλήμματα με τη μεγαλύτερη ευκολία». Επίσης, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορούσε να πει: «εξελέγην, πριν 15 μέρες, οι θέσεις που μου θέτετε ήταν προεκλογικά προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα έχω πρόβλημα, αφήστε με να διαβουλευτώ με τα κόμματα, αντί τούτου επέλεξε τα εκβιαστικά διλήμματα».

Το ΑΚΕΛ και ο Δημήτρης Χριστόφιας, σύμφωνα με τον Άντρο Κυπριανού, ήταν συνεπείς σε εκείνα που είχαν προαποφασίσει με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. «Όλοι συμφωνούσαμε ότι δεν έπρεπε να γίνει «κούρεμα» στις καταθέσεις, γιατί θα ήταν η καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Τα ίδια και με μεγαλύτερη ένταση έλεγε και ο κ. Αναστασιάδης, όμως φαίνεται ότι δεν τα εννοούσε, γιατί με την πρώτη πίεση εγκατέλειψε τις θέσεις του», υποστηρίζει.

Τέλος, ο κ. Κυπριανού επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί προσοχή και στα γεωπολιτικά συμφέροντα και πώς αυτά επιδρούν στην Κύπρο.

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ