L’ Echo: Πειραματόζωα οι Κύπριοι

L’ Echo: Πειραματόζωα οι Κύπριοι

 

«Η πόρτα των κυπριακών τραπεζών παραμένει μισόκλειστη», αναφέρει η εφημερίδα L’ Echo και σχολιάζει ότι «οι Κύπριοι πολίτες φαίνονταν χθες σαν πειραματόζωα που συμμετείχαν σε ένα μεγάλο πείραμα: τι μπορεί να συμβεί όταν ανοίγουν τις πόρτες τους οι τράπεζες μιας χώρας αφού παρέμειναν κλειστές για δυο σχεδόν εβδομάδες;».

«Εδώ και μέρες όλοι είχαν εκφράσει το φόβο ότι θα υπάρξει τραπεζικός πανικός ή επανάσταση. Δεν συνέβη τίποτα, σημειώνει.

«Σύμφωνα με τις μαρτυρίες παρόντων, οι περισσότερες ουρές στις τράπεζες δεν ξεπερνούσαν τα είκοσι άτομα ενώ οι πολίτες περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους. Υπήρξαν μόνο κάποιες αγανακτισμένες αντιδράσεις τις οποίες ενθάρρυνε περισσότερο η παρουσία των ξένων μέσων ενημέρωσης», αναφέρει η L’ Echo.

Στη συνέχεια σημειώνει: «Σημαντικό ρόλο έπαιξε βέβαια η κατάλληλη προετοιμασία περιοριστικά μέτρα που είχε γίνει από την κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η φυγή κεφαλαίων.  Στη “λογιστική” επιτυχία του ανοίγματος των κυπριακών τραπεζών συνεισέφερε και η Γερμανία η οποία έστειλε αεροπορικώς από τη Φρανκφούρτη 5 δις ευρώ. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως αλλά πολλές τραπεζικές πηγές παραδέχτηκαν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας προμήθευσε με ρευστό την ομόλογη κυπριακή τράπεζα. Σύμφωνα με πηγή, “η επιχείρηση οργανώθηκε από τη Bundesbank και η μεταφορά συντονίστηκε από την ΕΚΤ”».

«Η ουσιαστική προεργασία έγινε ωστόσο από τους Κύπριους. Ο Κύπριος Πρόεδρος ευχαρίστησε τους πολίτες της Κύπρου για την “ωριμότητά” τους και ανακοίνωσε σε ένδειξη αλληλεγγύης τη μείωση του μισθού του κατά 25%. Επιπλέον, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για την αναζήτηση των υπευθύνων που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή» τονίζει η L’ Echo και συνεχίζει:

«Τις δυο αυτές ανακοινώσεις που είχαν ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ήρθαν να “υποβαθμίσουν” δυο άλλες ανακοινώσεις που εν τέλει συντηρούν την αβεβαιότητα. Από τη μία, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι τραπεζικοί περιορισμοί μπορεί να παραμείνουν σε ισχύ για αρκετές εβδομάδες ακόμα. Παράλληλα, το ΔΝΤ δήλωσε πως χρειάζεται ακόμα αρκετές εβδομάδες για να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο σχέδιο διάσωσης της χώρας, αν και έχει συνυπογράψει την απόφαση παροχής βοήθειας 10 δισ. ευρώ. Οι δυο αυτές ανακοινώσεις συντηρούν την αβεβαιότητα και δεν καθησυχάζουν τους Κύπριους καταθέτες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ