Guardian:Ψάχνουν αν η Κύπρος είναι χώρα

Guardian:Ψάχνουν αν η Κύπρος είναι χώρα

 

«Η πιο δημοφιλής ερώτηση για όσους ψάχνουν πληροφορίες στο Google για την Κύπρο είναι “Η Κύπρος είναι χώρα”;», γράφει ο Guardian και συνεχίζει : «Η δεύτερη συνηθέστερη ερώτηση είναι “Αποτελεί η Κύπρος μέρος της Ελλάδας;”».

Ο συντάκτης του Guardian Tom Meltzer, αποφάσισε να… ρίξει φως στον φάκελο «Κύπρος», δίνοντας απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των χρηστών του internet για το νησί.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης «Η Κύπρος τις τελευταίες εβδομάδες έγινε πρώτο θέμα στον κόσμο και αυτό αποτυπώνεται και στις αναζητήσεις στο Google οι οποίες αυξήθηκαν κατακόρυφα».

Στην συνέχεια ο Tom Meltzer παραθέτει τα ερωτήματα στο Google αλλά και τις απαντήσεις του.

 

Είναι η Κύπρος χώρα;

Ναι. Καλά. Είμαστε σε καλό ξεκίνημα.

 

Αποτελεί η Κύπρος μέρος της Ελλάδας;

Της σύγχρονης Ελλάδας; Όχι. Ωστόσο, ήταν μέρος της αρχαίας Ελλάδας. Λέγεται ότι η θεά Αφροδίτη γεννήθηκε στη θάλασσα γύρω από το νησί και ένας μεγάλος ναός που χτίστηκε προς τιμήν της στην Πάτμο, έγινε κέντρο λατρείας στο Αιγαίο. Η Κύπρος ήταν επίσης η γενέτειρα του γνωστού επιχειρηματία Theo Paphitis (Θεόδωρος Παφίτης) ο οποίος δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και, όπως σχολιάζει ο συντάκτης, «μέχρι στιγμής δεν έχει χτιστεί στην Κύπρο κάποιος ναός προς τιμήν του».

 

Είναι η Κύπρος ασφαλής;

Ιστορικά, όχι. Ακόμα και όταν ήταν μέρος της αρχαίας Ελλάδας, κυριαρχήθηκε από τους Φοίνικες, τους Αιγύπτιους, τους Πέρσες, τους Άραβες, τους Οθωμανούς και τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Σήμερα είναι ασφαλής για τους πολίτες, ωστόσο, όχι και για τα λεφτά τους. Οι καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ έχουν «παγώσει» και αναμένεται να επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες τους αρκετά μειωμένες.

 

Είναι η Κύπρος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ναι. Έγινε μέλος το 2004. Κάτι που, όπως αποδείχτηκε, ήταν λάθος.

 

Είναι η Κύπρος στην Ευρώπη;

Γεωγραφικά; Όχι. Στην πραγματικότητα είναι πιο κοντά στη Σύρια απ’ ότι στην Ευρώπη.

 

Είναι η Κύπρος κομμάτι της Ευρώπης;

Και ναι και όχι…Κυρίως όχι.

 

Είναι η Κύπρος από μόνη της χώρα;

Ως ένα βαθμό. Γιατί υπάρχει και το θέμα της μακροχρόνιας κατοχής της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.

 

Είναι η Κύπρος στην Ασία;

Ναι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

 

Είναι η Κύπρος στη Μέση Ανατολή;

Ναι.

 

Ο συντάκτης του Guardian, σημειώνει ότι “η Κύπρος είναι ένα Ευρωασιατικό έθνος στη Μέση Ανατολή με πολλούς «πρώην ιδιοκτήτες» ένα τεράστιο πρόβλημα χρέους και δύο στρατιωτικές βρετανικές βάσεις”, καταλήγοντας:  «Έχετε κάποια προσφορά;»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ