Λευκωσία: Ανοιχτές οι τράπεζες 12.00-18.00

Λευκωσία: Ανοιχτά οι τράπεζες 12.00 – 18.00

 

Έπειτα από 14 μέρες ανοίγουν σήμερα, από τις 12:00 έως τις 18:00, οι τράπεζες στην Κύπρο και στη φωτογραφία βλέπετε το “μήνυμα” που αντικρίζουν οι πολίτες του νησιού. Το μέγιστο ποσό ανάληψης είναι τα 300 ευρώ ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών. Επί ποδός βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε πως έχει γίνει προγραμματισμός από πλευράς των αρχών και πως έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προστασία του κοινού και αποτροπή κλοπών και διαρρήξεων. Συνέστησε παράλληλα προς τους πολίτες να λαμβάνουν και οι ίδιοι μέτρα προστασίας.

“Η κυπριακή κοινωνία είναι αντιμέτωπη με ένα μεγάλο στοίχημα. Θα είναι ένα βαρόμετρο για το πώς θα κινηθεί η χώρα και η οικονομία τις επόμενες εβδομάδες”, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών Τ. Μητσόπουλος, μιλώντας στο Mega.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι οι πολίτες θα συμπεριφερθούν με ψυχραιμία και θα υπάρξει μια πολύ νηφάλια αντιμετώπιση της καινούριας μέρας η οποία έχει ξημερώσει για την Κύπρο.

Αναφερόμενος στους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν τεθεί στη διακίνηση των κεφαλαίων, σημείωσε ότι θα γίνεται καθημερινή αξιολόγηση και αναλόγως των εκροών και της συμπεριφοράς που θα επιδείξει το κοινό το σχετικό διάταγμα θα χαλαρώσει.

Μετά από το κλείσιμο των τραπεζών το απόγευμα, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προκειμένου να αξιολογηθεί η πρώτη ημέρα λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Με σχετικό διάταγμα του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων, που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

Υπό τις συνθήκες αυτές, όπως αναφέρεται στο Διάταγμα, δημιουργείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για διασφάλιση της δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας και για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Τα βασικά σημεία του Διατάγματος έχουν ως εξής: 

– Aπαγορεύεται κάθε, χωρίς μετρητά, πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Δημοκρατίας και το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών δεν δύναται να υπερβαίνει τα 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα.

– Kατ’ εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές και για εισαγωγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που κατοικούν στη Δημοκρατία, χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό ως 5.000 ευρώ, ανά μήνα, ανά πρόσωπο.

– Aπαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακών καταθέσεων, πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης.

– Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.

– Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν από την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.

– Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

– Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορά χρημάτων, ανεξαρτήτως νομίσματος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ