Έρχονται δραματικές ώρες για την κυπριακή οικονομία

Έρχονται δραματικές ώρες για την κυπριακή οικονομία

Βρυξέλλες του Θάνου Αθανασίου 

Δραματικές ώρες έρχονται για την κυπριακή οικονομία, η οποία αφού έλαβε το βάπτισμα του πυρός στη βαθιά ύφεση και αβεβαιότητα την περασμένη εβδομάδα, αντικρίζει το αύριο με αναπάντητα ερωτήματα. 

Η κυπριακή κυβέρνηση πέτυχε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, μετά από ένα μαραθώνιο συνομιλιών με την τρόικα, τους εταίρους και τους ευρωθεσμούς για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της τομέα, που τελικά επικεντρώθηκε στις δύο μεγάλες τράπεζες, Κύπρου και Λαϊκή. 

Με βάση την απόφαση, η Λαϊκή κλείνει, χωρίζεται σε καλή και κακή, η καλή συγχωνεύεται με την Κύπρου και η κακή ρευστοποιείται. Οι καταθέτες λαμβάνουν αποζημιώσεις μέχρι του ποσού των 100.000 και όλα τα μεγαλύτερα ποσά χάνονται (100% κούρεμα). Η Κύπρου με το καλό κομμάτι της Λαϊκής θα υποστούν αναδιάρθρωση με κούρεμα στις καταθέσεις, και πάλι άνω των 100.000, σε ποσοστό ανάμεσα στο 32% και το 45%. Το ποσοστό δεν ανακοινώθηκε, διότι μένει να υπολογιστεί η τελική νέα κατάσταση της τράπεζας, όμως είναι υποχρεωτικό πως θα πρέπει να κουρέψει τόσο, ώστε να έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%.

Με βάση τη συμφωνία η ΕΚΤ δεν θα διακόψει την χρηματοδότηση του κυπριακού συστήματος και δε θα καταστήσει άμεσα απαιτητά τα 9,2 δισ. ευρώ που έχει δανείσει μέσω του ELA στην υπό κλείσιμο Λαϊκή. Ταυτόχρονα θα επιβληθούν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, άγνωστης έκτασης και διάρκειας, ενώ και οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν την Τρίτη, αλλά σε άγνωστο μεταγενέστερο χρόνο, αφού ληφθούν μια σειρά μέτρων. 

Ο επίτροπος Ρεν δε μασούσε τα λόγια του όταν παρομοίασε την δραματική κατάσταση με τις μέρες της εισβολής: 

«Μπορούμε από σήμερα να αρχίσουμε να βοηθάμε τον Κυπριακό λαό να ξαναχτίσει την οικονομία του. Δεν υπήρχαν βέλτιστες λύσεις, μόνο σκληρές επιλογές ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Το άμεσο μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα και το λαό της. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες για την Κύπρο και τους πλέον αδύναμους πολίτες της. Ο Μπαρόζο θα φτιάξει Task Force και για την Κύπρο… Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Έχουν περάσει και άλλες δύσκολες εποχές οι Κύπριοι (ξέρετε τι εννοώ) και ξεπέρασαν τις δυσκολίες. Είμαι σίγουρος ότι θα τις ξανά ξεπεράσουν».

«Δεν υπήρχε πολιτική δυνατότητα να πάρουμε τη σημερινή απόφαση την προηγούμενη Παρασκευή», είπε και ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ που ξεκαθάρισε ότι ο δρόμος προς το μνημόνιο δεν τερματίστηκε σήμερα.

Θα ακολουθήσει έλεγχος της τρόικας με νέα έκθεση βιωσιμότητας που θα πρέπει να λάβει υπόψιν τη νέα τάση της ύφεσης. Η Κύπρος δε, θα πρέπει να συνεχίσει τις συζητήσεις μέχρι τις 15 Απριλίου, να υπογράψει αμέσως μετά, να περάσει το σχέδιο από τα εθνικά κοινοβούλια και τέλος να λάβει χρήματα από τα 10 δισ. ευρώ του προγράμματος σε τριμηνιαίες δόσεις – όπως η Ελλάδα. Η πρώτη δόση έρχεται στις αρχές Μαΐου. Οι λεπτομέρειες για το άνοιγμα των τραπεζών θα συζητηθούν σήμερα με την Τρόικα. Η συμφωνία βασίζεται στο ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Όσο για τον κ. Σαρρή, αυτός μετά το πέρα των διαβουλεύσεων δήλωσε τα εξής: «Επιτέλους απόψε έκλεισε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την κυπριακή οικονομία. Πιστεύω ότι η χώρα μας απέφυγε την άτακτη χρεοκωπία και εξασφάλισε το μέλλον των νέων γενιών. Ουσιαστικά, δεν έχουμε κερδίσει μονάχα μια μάχη. Πιστεύω ότι έχουμε αποφύγει τον ορατό κίνδυνο μιας καταστροφικής εξόδου από την Ευρωζώνη… Θα υποστούμε θυσίες και θα περάσουμε δύσκολες στιγμές αλλά πιστεύω ότι η οικονομία έχει τις δυνατότητες για μια επανεκκίνηση και μια ενίσχυση της κοινωνικής προόδου και της οικονομικής ανάπτυξης».

Πηγή: real.gr

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ