ΒΙΝΤΕΟ-Από την απόφαση του Eurogroup στο διάγγελμα Αναστασιάδη

ΒΙΝΤΕΟ-Από την απόφαση του Eurogroup στο διάγγελμα Αναστασιάδη

 

Δεν θέλω να σκέφτομαι καν πως θα ήταν η επομένη χωρίς συμφωνία, είπε στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό ο Νίκος Αναστασιάδης μετά την απόφαση του Eurogroup, ενώ προανήγγειλε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο  θα διορίσει ποινικούς ανακριτές για αναζήτηση και απονομή ευθυνών αναφορικά με την κατάσταση, στην οποία βρέθηκαν οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής.

Aναστασιάδης:Οι εισαγγελείς έχουν τον λόγο

 

Επιδίωξή μας η σωτηρία της πατρίδας μας, τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκινώντας το διάγγελμά του στον κυπριακό λαό. «Η συμφωνία είναι οδυνηρή αλλά υπό τις περιστάσεις ήταν η καλύτερη που μπορούσαμε να έχουμε. Αντλούσα δύναμη από τη θέλησή σας να ξεπεραστεί το εμπόδιο».

«Βγήκαμε λαβωμένοι αλλά όρθιοι», ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι  από αύριο αρχίζει μια νέα περίοδος για την Κύπρο.

Ήμουν υποχρεωμένος, είπε, «να πάρω δύσκολες αλλά και τολμηρές αποφάσεις».

 Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι με τη δανειακή σύμβαση εξασφαλίζουμε 10 δισ. ευρώ ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξουν προσωρινά περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές,

Ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι πρέπει να εργαστούμε μαζί για να πετύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, να συμπαρασταθούμε στους συμπατριώτες μας που θα έχουν ανάγκη, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλιστούν όλα τα Ταμεία Πρόνοιας.

«Όλες αυτές τις ημέρες ακούστηκαν φωνές για έξοδο της χώρας από το ευρώ», είπε, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποστασιοποίηση από την ευρωπαϊκή οικογένεια θα απαντούσε στην κρίση

Ο κ. Αναστασιάδης, αποκάλυψε ότι θα ξεκινήσει ποινική διαδικασία για την παραπομπή των υπευθύνων για την κρίση στη δικαιοσύνη προανήγγειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.Το υπουργικό συμβούλιο θα διορίσει ειδικούς ερευνητές για την αναζήτηση ευθυνών για το θέμα των τραπεζών, τόνισε.

«Η πατρίδα μας πέρασε και χειρότερα. Ας μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Συμπατριώτες κουράγιο και δύναμη. Είμαστε λαός που δεν ανέχεται την περιφρόνηση», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

 

Δείτε το βίντεο με το διάγγελμα Αναστασιάδη

 

 

Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο

Η Κύπρος θα κλείσει τη μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές και την οποία ενέκρινε το Eurogroup.

Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης – της Τράπεζας Κύπρου.

Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.

Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ.

Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο.

Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ακόμα ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.

 

 

Η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη 

«Έχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ευρωπαϊκής ένωσης» δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης αναχωρώντας από το Eurogroup το οποίο ολοκληρώθηκε νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας. Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και αλλεπάλληλες αναβολές στη συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για να δοθεί λύση στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.

Δείτε το βίντεο με τη δήλωση του Προέδρου της Κύπρου:

 

Θα μας πάρει λίγο χρόνο για να εξακριβώσουμε τον τρόπο, τα ποσοστά και τη διαδικασία, μετατροπής των καταθέσεων σε κεφάλαιο. Θα προσπαθήσουμε να χειριστούμε με τον καλύτερο και πιο ευαίσθητο τρόπο για τους καταθέτες, το όλο ζήτημα, είπε μετά την συμφωνία με το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.

Δείτε το βίντεο από το MEGA: 

 

Οι δηλώσεις των Γέρουν Ντάισελμπλουμ, Όλι Ρεν, Κριστίν Λαγκάρντ και Κλάους Ρέγκλινγκ για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Ντάισελμπλουμ: Βάλαμε τέλος στην αβεβαιότητα

«Βάλαμε τέλος στην αβεβαιότητα για την Κύπρο και την ευρωζώνη.» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου στο Εurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

«Το ύψος της βοήθειας θα είναι 10 δισ. ευρώ, αλλά το χρέος θα πρέπει να είναι βιώσιμο. Κανένα από τα μέτρα δεν θα επηρεάσει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ρεν:Θα είναι δύσκολο το μέλλον για την Κύπρο

«Ήταν σύνθετη διαδικασία. Είναι ξεκάθαρο ότι το μέλλον θα είναι δύσκολο για την Κύπρο και το λαό της.» δήλωσε πριν από λίγο ο Όλι Ρεν, στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup.

«Από σήμερα μπορούμε να βοηθήσουμε το λαό της Κύπρου να ξαναχτίσει την οικονομία του.» ανέφερε ο Ολι Ρεν και συμπλήρωσε πως θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα task force για την Κύπρο

Λαγκάρντ: Συγχαίρω τις κυπριακές αρχές

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε μετά το πέρας του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που ενέκριναν μια συμφωνία για τον δανεισμό της Κύπρου και την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών στη νήσο, ότι θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου την συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Ωστόσο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το ύψος της συμμετοχής του στη δανειακή σύμβαση.

Ρέγκλινγκ: Αρχές Μαΐου η πρώτη δόση

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου στην Κύπρο αναμένεται να γίνει στις αρχές Μαΐου, δηλώνει ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο αναμένεται να γίνει μέσα σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την έγκριση συμφωνίας για το πακέτο οικονομικής βοήθειας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη εκταμίευση στις αρχές Μαΐου», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Προηγουμένως, οι τεχνοκράτες απεσταλμένοι των διεθνών πιστωτών θα πρέπει να καθορίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες. Η συμφωνία αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί στα μέσα του Απριλίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου μπορεί να προχωρήσει «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» χάρη σε ένα νομοθέτημα το οποίο ενέκρινε πρόσφατα η βουλή στη Λευκωσία, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Δείτε όλες τις δηλώσεις από το MEGA: 

 

 Μητσόπουλος: Κάτω από 40% το κούρεμα 

 «Το ποσοστό του κουρέματος στις καταθέσεις, θα είναι κάτω από 40%» εκτίμησε, ο Τάσος Μητσόπουλος, υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου. «Στόχος μας είναι να ανοίξουν αύριο οι τράπεζες και να μην δημιουργηθεί πανικός», είπε.

Δείτε το βίντεο από το MEGA: 

 

Τηλεφωνική “Σύνοδος Κορυφής” ΕΕ-Ιαπωνίας για την Κύπρο

Τηλεφωνική επικοινωνία αναφορικά με την κυπριακή κρίση θα έχουν ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε και οι πρόεδροι του ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα, «η επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί για την κυπριακή κρίση και για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ελεύθερες ανταλλαγές ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Η τηλεφωνική αυτή σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για τις 18:30 ώρα Ιαπωνίας (11:00 ώρα Ελλάδας).

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την Παρασκευή να αναβάλουν την προγραμματισμένη για σήμερα στο Τόκιο συνάντησή τους με τον ιάπωνα πρωθυπουργό λόγω των προσπαθειών της ΕΕ για την επίλυση της κυπριακής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, η ευρωπαϊκή πλευρά θα εξηγήσει την κατάσταση όσον αφορά την Κύπρο και θα συζητήσουν για την έναρξη συνομιλιών για εμπορική συνεργασία και για μια πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Ιαπωνία», τόνισε ο Σούγκα.

 

Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ: Αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρισκόταν μέχρι τις πρωινές ώρες ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ , Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε «σκληρή μάχη» και τόνισε ότι» αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο, που ήταν η άτακτη χρεωκοπία».

«Η επιλογή» είπε, «ήταν μεταξύ ενός κακού και ενός τρισχυρότερου σεναρίου».

Χαρακτήρισε σημαντικό ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλοι τομείς και ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν από μόνες τους.

Ο κύριος Χριστοφόρου είπε ότι μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις και ότι όλοι συμπεριφέρθηκαν με ευθύνη μπροστά στην τραγικότητα των στιγμών.

Χαραλάμπους: Μάλλον θα ανοίξουν αύριο οι τράπεζες

«Αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες, θα σημαίνει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Μάλλον όμως θα ανοίξουν» δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο διευθυντής του Γρ. Τύπου του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πάμπος Χαραλάμπους.

«Πολλοί καταθέτες, Κύπριοι και ξένοι, έχουμε αποκομίσει πολλά οφέλη από τα προνόμια που μας προσέφερε το τραπεζικό μας σύστημα, αυτό που ζητείται αυτή τη στιγμή είναι να διανεμηθούν δίκαια τα κέρδη των καταθετών για να διασωθεί η οικονομία» συμπλήρωσε ο κ. Χαραλάμπους και προσέθεσε πως το ελληνικό PSI στοίχισε 4 δισ. στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

 Δείτε το βίντεο:

 

 

 

 

ΒΙΝΤΕΟ-Χάσικος:Ήθελαν κούρεμα έως και 60%

«Φτάσαμε να συζητείται κούρεμα έως και 50% -60%. Κοντέψαμε να πάμε και στην εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, άρα είναι ότι καλύτερο μπορούσαμε να πάρουμε», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1, αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup.

«Το όχι το είπαμε είχε τα δικά του αρνητικά αποτελέσματα και δέχθηκαν  πίεση οι τράπεζες. Δυσκολεύτηκαν τα πράγματα αλλά σήμερα ξεκινούμε νέα πορεία, ανακτάται η εμπιστοσύνη από πλευράς ΕΚΤ», υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Νιώσαμε πολύ μόνοι, χωρίς να υπονοώ κάτι για την Ελλάδα. Περιμέναμε πολλά από τη Ρωσία και την Ευρώπη. Νιώσαμε απομονωμένοι την πιο δύσκολη στιγμή».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Τουρκίας για το φυσικό αέριο, η οποία διεκδικεί μερίδιο ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι «η Τουρκία ήταν πάντα εκεί απλά εμείς δεν την αξιολογούσαμε».

«Παλαιότερα είχαμε δηλώσεις και από Αμερική και από Ρωσία που υποστήριζαν το δικαίωμα της Κύπρου να προχωρήσει σε εκμετάλλευση και αξιοποίηση. Φαίνεται ότι τώρα διαφοροποιούν τις δηλώσεις. Τώρα Κύπρος και Ελλάδα σα μία γροθιά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις, πάντοτε πολιτικά».

 Δείτε το βίντεο:

 

Ανακοίνωση της Λαγκάρντ για την Κύπρο

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την Κύπρο παρέχει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων της χώρας» τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην ανακοίνωσή της, που δόθηκε από τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «το σχέδιο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των δύο προβληματικών τραπεζών και προστατεύει πλήρως τις ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες».

Στη συνέχεια, η κ. Λαγκάρντ επισημαίνει ότι η συμφωνία «αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος, μέσω μιας σαφούς στρατηγικής που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και δεν επιβαρύνει υπερβολικά τον Κύπριο φορολογούμενο. Αυτή η συμφωνία παρέχει τη βάση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι το κλειδί για την στήριξη της ανάπτυξης» όπως τονίζει.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ διατυπώνει, επίσης, την άποψη: «Πιστεύουμε πως το σχέδιο παρέχει μια σταθερή και πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και τα τοποθετεί σε μια βιώσιμη πορεία προς την ανάκαμψη. Οι ομάδες προσωπικού του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων για την Κύπρο θα εργαστούν τώρα για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών».

Τέλος, σημειώνει ότι «στη βάση αυτή και με την τελική συμφωνία για την αποστολή στην Κύπρο, θα περιμένω να κάνω εισήγηση στο εκτελεστικό συμβούλιο σχετικά με την πιθανή οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ, τις επόμενες εβδομάδες».

 

ΒΙΝΤΕΟ-Παπαδόπουλος:Η ΕΕ χρεωκόπησε την Κύπρο

«Πολύ κακή» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Κυπριακής Βουλής, Νίκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «θα τερματιστεί το μοντέλο της κυπριακής οικονομία γιατί δεν αρέσει σε κάποιους στις Βρυξέλλες», ενώ έκανε λόγο για «ολική καταστροφή του χρηματοπιστωτικού τομέα» η οποία, όπως τόνισε «γίνεται για πολιτικούς λόγους».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος αντιμετώπισε μία άτυχη και σκληρή αντιμετώπιση.Το μοντέλο μας δεν ήταν χρεωκοπημένο αυτοί μας χρεοκόπησαν όταν μας ζήτησαν να κουρέψουμε το ελληνικό χρέος», υπογράμμισε ο Νίκος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι «ο σκοπός τους ήταν να διαλύσουν τις 2 μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου».

 Δείτε το βίντεο από τον ANT1

 

 

 

Σόιμπλε:Η τρόικα θα είναι σε επαφή με τη Μόσχα

 Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε σήμερα ότι η τρόικα θα είναι σε στενή επαφή με τη Μόσχα, εταίρο και πιστωτή της Κύπρου.

«Φυσικά, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων την έναρξη των οποίων σηματοδοτήσαμε, η τρόικα θα είναι σε επαφή με τη Μόσχα, θα υπάρξουν πολλές επαφές», δήλωσε ο υπουργός μερικές ώρες μετά την επεξεργασία στις Βρυξέλλες ενός σχεδίου διάσωσης για την Κύπρο.

Η Ρωσία έχει χορηγήσει πίστωση 2,5 δισεκ. ευρώ στην Κύπρο, η αποπληρωμή της οποίας θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων.

Ο Σόιμπλε δήλωσε επίσης ότι «υπήρξε μεν φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, όμως ήταν περιορισμένη χάρη στο κλείσιμο των τραπεζών».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να δώσει αριθμούς για τα χρήματα που βγήκαν από την Κύπρο τις τελευταίες ημέρες ή να πει πότε θα ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εκτιμηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την κεντρική τράπεζα της Κύπρου.

 

Το “ευχαριστώ” του Αναστασιάδη μέσω twitter

 Ευχαριστήριο μήνυμα έστειλε μέσω twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

 

 

“Ευχαριστώ για τα μηνύματα συμπαράστασης. Μου έδωσαν δύναμη στη δύσκολη χθεσινοβραδινή μάχη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Κύπρο”.

 

Σόιμπλε: Δίκαιη για όλους η συμφωνία 

Η συμφωνία για την Κύπρο  είναι «δίκαιη» για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας πως στόχος είναι να μειωθεί ο κυπριακός τραπεζικός τομέας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που αντιστοιχεί σε τρεις φορές το ΑΕΠ.

Όπως επισήμανε, ο Κύπριος πρόεδρος «κατάλαβε» ότι το «bail in» ήταν σημαντικό όχι μόνο για τη Γερμανία και το ΔΝΤ, αλλά και για άλλους. Ο ίδιος σημείωσε πως οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να ξανα-ανοίξουν όσο το δυνατόν συντομότερα, και ότι οι συζητήσεις για αυτό το θέμα θα πραγματοποιηθούν σήμερα. 

Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις από τα κοινοβούλια της Ευρώπης για την κυπριακή συμφωνία, την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου. 

Νωρίτερα, μιλώντας μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η συμφωνία που σύνηψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές δεν απαιτείται να επικυρωθεί από την κυπριακή βουλή. 

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, νομικά η γερμανική κάτω βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με την δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ .

Κύπρος-Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων: Κανείς δεν έχει απολυθεί

Η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου καλεί όλους τους συναδέλφους να είναι έτοιμοι να παρουσιασθούν στις εργασίες τους μόλις αποφασιστεί το άνοιγμα των Τραπεζών ύστερα από απόφαση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, και με τη γνωστή ευσυνειδησία τους να εξυπηρετήσουν το κοινό, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παράλληλα, απευθύνεται στους πολίτες που είναι πελάτες των Τραπεζών και να τους παρακαλεί μόλις ανοίξουν οι Τράπεζες να επιδείξουν κατανόηση και υπομονή και να περιορίσουν την εξυπηρέτηση που θα ζητήσουν στα απαραίτητα αναγκαία, διότι έτσι θα διευκολυνθούν όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και οι άλλοι πελάτες δίνοντας την ευκαιρία στους υπαλλήλους να ανταποκριθούν στον υπερβολικό φόρτο εργασίας που θα παρουσιασθεί τις πρώτες μέρες ανοίγματος των Τραπεζών.

Η ανακοίνωση της ΕΤΥΚ αναφέρει ότι «βρισκόμαστε μπροστά στον οδυνηρό συμβιβασμό των Βρυξελλών στον οποίο η πολιτική μας ηγεσία σύρθηκε κάτω από το βάρος των εκβιαστικών συμπεριφορών του Εurogroup. Σήμερα, κανείς ώριμα δεν μπορεί να κρίνει τη συμφωνία γιατί το τοπίο που περιβάλλει τη συμφωνία δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως και ο ορίζοντας είναι θολός. Εξ’ άλλου η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο και μέχρι τότε ίσως δούμε πολλά, ελπίζουμε όχι προς το χειρότερο».

Προσθέτει ότι «η αποξένωση  των εργασιών των κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα με ένα κύκλο εργασιών ίδιο περίπου με της Κύπρου, σημαίνει ότι περιορίζει το τραπεζικό μας σύστημα σε μεγάλο βαθμό, που ήταν εξ’ αρχής στόχος της Τρόικας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει σε κούρεμα όλων των καταθέσεών της άνω των €100.000 κατά 30% και αυτό δημιουργεί συνθήκες επιβίωσης».

Όσον αφορά στη Λαϊκή,  αναφέρει ότι «δυστυχώς η Τράπεζα μέσα από τη συμφωνία και κάτω από το βάρος των 9 δις του ELA δεν έγινε κατορθωτό να συνεχίσει τις δραστηριότητες της με τη μέχρι τώρα μορφή της και θα μετατραπεί σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα.

«Η Οργάνωσή μας θέλει να πληροφορήσει όλους τους συναδέλφους της Λαϊκής Τράπεζας ότι οφείλουν στο σύνολο τους, όπως και οι συνάδελφοι των άλλων Τραπεζών, μόλις ανοίξουν οι Τράπεζες,  να προσέλθουν στις εργασίες τους. Κανένας υπάλληλος δεν έχει απολυθεί επειδή δημιουργήθηκε και «κακή» Τράπεζα»,  προσθέτει.

Σημειώνει ακόμη ότι σε παρόμοιες πρόσφατες περιπτώσεις που η Τρόικα επέβαλε «καλή» και «κακή» Τράπεζα,  κανένας συνάδελφος δεν απολύθηκε.

 

 

Παπαδόπουλος: “Τα δύσκολα σήμερα αρχίζουν”

«Τα δύσκολα σήμερα αρχίζουν. Και από σήμερα, θα πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό», τονίζει σε γραπτή του ανακοίνωση ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ουδείς αμφισβητεί, αναφέρει, ότι η απόφαση του Eurogroup και η συμφωνία για δανεισμό της χώρας μας από την τρόικα είναι «μια πάρα πολύ οδυνηρή συμφωνία».

Επισημαίνει ότι οι όποιες συνέπειές της στην κυπριακή οικονομία και την καθημερινότητα όλων των πολιτών θα φανούν πλέον στην πράξη και προσθέτει ότι οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις «δίνουν τη θέση τους στη σκληρή πραγματικότητα».

«Η αναζήτηση των πολιτικών και πραγματικών ευθυνών για το πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο είναι ασφαλώς επιβεβλημένη. Όχι μόνο για ικανοποίηση του “περί δικαίου” αισθήματος του λαού μας αλλά, κυρίως, για άντληση διδαγμάτων και αποφυγή των ίδιων λαθών στο μέλλον», τονίζει στην δήλωση του ο κ. Παπαδόπουλος και συμπληρώνει ότι «αυτό που προέχει σήμερα, είναι να πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας και, πάνω απ’ όλα, να στηρίξουμε όσους πλήττονται καίρια και άμεσα από τις πρωτοφανείς για τον τόπο μας εξελίξεις».

«Από αύριο θα ζούμε σε μια νέα Κύπρο. Και είναι στο χέρι μας, η νέα Κύπρος να καταστεί μακροπρόθεσμα καλύτερη. Με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, με αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Παπαδόπουλου.

 

Από 32%-42% το κούρεμα των καταθέσεων 

«Το κούρεμα, στις καταθέσεις,θα είναι ανάμεσα σε 32%-42%. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αύριο θα ανοίξουν οι τράπεζες. Θα υπάρξουν περιορισμοί στην μετακίνηση κεφαλαίων», είπε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real fm, o ανταποκριτής του σταθμού στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.

 Ακούστε το ηχητικό: 

 

Μεντβέντεφ:Η κλοπή στην Κύπρο συνεχίζεται

Η Ρωσία αντέδρασε με θυμό σήμερα στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα επιφέρει βαριές απώλειες στους ξένους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.

«Κατά την άποψή μου, η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία

Συλλούρης: Δεν μας συμπαραστάθηκε η Ελλάδα, έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες της 

 «Έπρεπε η Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της, δεν είχαμε συμπαράσταση», είπε στην εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή, στον Real fm, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Κύπρου, Δημήτρης Συλλούρης.

«Ξεκινά μεγάλος δρόμος και δύσκολος. Μπαίνει μία τραγωδία στη ζωή μας.  Δεν είχαμε συμπαράσταση από την Ελλάδα. Η Κύπρος είχε 4,5 δις ζημιά από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.  Το δέχθηκε χωρίς όρους, αλλά θα έπρεπε η Ελλάδα να αναλάβει το δικό της μερίδιο ευθύνης. Είναι αυτό συμπαράσταση Ελλήνων προς Έλληνες;», είπε χαρακτηριστικά.

Ακούστε το ηχητικό: 

.

 ΒΙΝΤΕΟ- Οι δηλώσεις Χρυσόστομου μετά την παρέλαση

 «Πιστεύω ότι θα υπάρξουν αρκετές δυσκολίες κάποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους και για αυτό η Εκκλησία πρέπει να μεριμνήσει», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος μετά την παρέλαση στη Λευκωσία.

«Οι πλούσιοι θα γίνουν λιγότερο πλούσιοι αλλά πιστεύω ότι ο λαός μας ξέρει να ζει και με σπατάλες αλλά μπορεί να ζει και με τα λίγα», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι δεν είναι η Ευρώπη που πιστέψαμε. Φαίνεται ότι τα συμφέροντα των μεγάλων θα παραμείνουν συμφέροντα. Πρέπει να κάτσουν κάποιοι στο σκαμνί. Δεν μπορεί να ταλαιπωρείται κάθε λίγο ο λαός και κανείς να μη παθαίνει τίποτε. Όσοι φταίνε πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί».

 

BINTEO – Τα διεθνή ΜΜΕ για το Eurogroup

Στις μαραθώνιες διαδικασίες του Eurogroup στις Βρυξέλλες και την απόφαση για την Κύπρο, αναφέρθηκαν όλα τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν θετικά.

 Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Αlpha

 

 

Ο γερμανικός Τύπος για την απόφαση του Eurogroup

 «Ευφυέστερη και δικαιότερη» χαρακτηρίζει την απόφαση για την Κύπρο σχόλιο στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. 

 Η Handelsblatt διαπιστώνει ότι με μία κίνηση η ευρωζώνη κατάφερε να πετύχει τρία σημαντικά πράγματα: πρώτον να παραμείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη, δεύτερον να μην πληγούν οι μικροκαταθέτες και να επιβεβαιωθεί η υπόσχεση της ΕΕ για εξασφάλιση ποσών κάτω από τις 100.000 ευρώ και τρίτον, για πρώτη φορά, η νομισματική ένωση τολμά, όπως σημειώνει, να κλείσει μία χρεοκοπημένη τράπεζα αναγκάζοντας τους πλούσιους επενδυτές και μετόχους να πληρώσουν».

 Όπως εκτιμά η οικονομική εφημερίδα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες «δεν αλλάξει το γεγονός ότι τη μεσογειακή χώρα περιμένουν πολύ δύσκολα χρόνια. Ο καιρός που Ρώσοι, Βρετανοί και Έλληνες πλημμύριζαν τη χώρα με δισεκατομμύρια, μπορεί να έχει παρέλθει οριστικά».

«Η Κύπρος αποφεύγει την επαπειλούμενη χρεοκοπία» σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, «Η Κύπρος σώθηκε προς το παρόν» διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (tagesschau.de).

H Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει: «Οι μικροκαταθέτες μένουν απείραχτοι, σημαντικές απώλειες για τους μεγάλους πελάτες των τραπεζών».

Η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit επισημαίνει ότι «υπάρχει σχέδιο διάσωσης, η κρατική χρεοκοπία αποφεύχθηκε» ενώ «η Κύπρος αποφεύγει τη χρεοκοπία την τελευταία στιγμή» γράφει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Die Welt.

Η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD), σχολιάζοντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες επισημαίνει: «Η Κύπρος δεν πέφτει προς το παρόν στην χρεοκοπία και το οικονομικό χάος. Η (κυπριακή) κυβέρνηση πέτυχε σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στις Βρυξέλλες σχεδόν στο τελευταίο λεπτό μία συμφωνία, η οποία θα αποφέρει στη μεσογειακή χώρα ένα δάνειο 10 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η Λευκωσία θα καταβάλει μόνη επιπλέον 5,8 δις κυρίως μέσω της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα».

Το περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται στην επόμενη μέρα της συμφωνίας στις Βρυξέλλες με περισσότερες αναρτήσεις στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Φόβος για το αύριο» τιτλοφορείται μία από αυτές, στην οποία σημειώνεται: «Το πακέτο διάσωσης εγκρίθηκε, αλλά στην πρωτεύουσα της Κύπρου κυριαρχεί απογοήτευση. Πολλοί φοβούνται ενδεχόμενη κατάρρευση της οικονομίας, ανάλογη της Ελλάδας και αισθάνονται εξαπατημένοι από την Ευρώπη».

 

Μεντβέντεφ:Η κλοπή στην Κύπρο συνεχίζεται

Η Ρωσία αντέδρασε με θυμό σήμερα στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα επιφέρει βαριές απώλειες στους ξένους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.

«Κατά την άποψή μου, η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.

 

Κεδίκογλου: Επώδυνη η συμφωνία, ο Ελληνισμός στηρίζει την Κύπρο 

«Επώδυνη» χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δήλωσή του σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup.

Σημείωσε, ωστόσο, «ότι η συμφωνία σταματάει την πορεία προς το χάος που θα έφερνε η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη» και υπογράμμισε ότι «Ελληνισμός ολόκληρος στηρίζει την Κύπρο και δεν θα αφήσει κανέναν να εκμεταλλευτεί την πρόσκαιρη αδυναμία της».

Ο κ. Κεδίκογλου, τόνισε ότι το πιο σημαντικό τώρα είναι «πώς θα βοηθήσουμε την Κύπρο να σταθεί ξανά στα πόδια της», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ώρα για διχαστικά συνθήματα, ούτε για ανεύθυνες κραυγές. Τώρα κοιτάζουμε μπροστά».

Και πρόσθεσε: «Η Κύπρος έκανε το “θαύμα” πολλές φορές. Θα το κάνει ξανά! Έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη μοναδική θέση της και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της, ώστε να επιστρέψει σύντομα στην ευημερία και την ανάπτυξη».

 

Προδρόμου: Οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο

Θα γίνει έρευνα, για την κακή χρήση των πιστώσεων, τις στρεβλές κινήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων. Οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο. Ο λαός πρέπει να ξέρει τι έχει συμβεί», είπε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real fm, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Προδρόμου:

-Αδιανόητο να ήταν από κυπριακά χείλη η πρόταση για το κούρεμα.

-Ο φόβος είναι ότι κόβοντας το κομμάτι του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να καταλάβουν ότι λεφτά στην Κύπρο δεν έχουν μόνο οι μεγιστάνες. Έχει καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού ιστού.

-Θα μετρήσουμε τη ζημιά που έχει γίνει. Μπορεί να υπολογίζουν ότι είναι βιώσιμο το χρέος, αλλά πρέπει να δούμε αν είναι βιώσιμη η οικονομία. Έχουμε πάθει ζημιά που θα μας φέρει 10 χρόνια , αλλά δεν θα χρειαστούμε 10 χρόνια για να ανασυνταχθούμε.

-Το έχει ζητήσει και η Βουλή, θα γίνει έρευνα ταχύτατα για την κακή χρήση των πιστώσεων, τις στρεβλές κινήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων. Οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο. Ο λαός πρέπει να ξέρει τι έχει συμβεί.

 

 

ΕΤΣΙ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 

 

Με σχεδόν  7 ώρες καθυστέρηση ξεκίνησε  η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, λόγω των μαραθώνιων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.

 “Κορυφώνονται οι προσπάθειες”, έγραψε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Τwitter, προαναγγέλλοντας την έναρξη της συνεδρίασης του Εurogroup.

“Ξεκίνησε το Eurogroup, έχουμε ενημερωθεί και για άλλες σκέψεις και προτάσεις, ωστόσο τίποτα δεν είναι προς ανακοίνωση” δήλωνε την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος επιβεβαίωνε τις πληροφορίες ότι επήλθε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένεται να  επικυρωθεί από το Eurogroup.

Πριν καταλήξουν σε μία κατ’αρχήν συμφωνία η τρόικα αξίωνε «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ κατά 50%. Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής αντιπρότεινε κούρεμα της τάξης του 35-40% όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Guardian.

Ως γνωστόν η διαφωνία μεταξύ τρόικας και Λευκωσίας αφορά τη συγχώνευση Κύπρου-Λαϊκής.

Το ΔΝΤ και η Γερμανία επέμεναν στην συγχώνευση της «καλής» Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου, μαζί όμως με τις υποχρεώσεις της πρώτης στον ELA , που ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Κατά τους υπολογισμούς της Λευκωσίας αυτό θα επιφέρει τόσο πολλά βάρη στην Τράπεζα Κύπρου, ώστε ουσιαστικά θα την οδηγήσει σε εκκαθάριση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη Λαϊκή. Στην περίπτωση αυτή η ρευστότητα, που θα αντλήσει η Τράπεζα Κύπρου από την ΕΚΤ θα είναι μόνον 3 δισ. ευρώ.

 «Αν η Κύπρος συμφωνήσει, το Eurogroup θα συνεδριάσει μόνο για μία υπογραφή» φέρεται να δήλωνε εκείνη την ώρα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με πληροφορίες του 24h.com.cy. 

 Nωρίτερα, είχαν φουντώσει τα σενάρια που έκαναν λόγο για νέα αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup. Υπήρχε το ενδεχόμενο το Εurogroup να γινόταν αύριο το πρωί και κατά τη διάρκεια της νύχτας να γίνονταν μόνο παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την τρόικα, σε τεχνικό επίπεδο. Πριν ξεκινήσει το Eurogroup ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών για τις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις. Εκείνη την ώρα, στην αίθουσα δεν βρισκόταν ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής ο οποίος είχε επαφές με την τρόικα σε διπλανή αίθουσα.

 

Απειλούσε με παραίτηση ο Αναστασιάδης

 

 Η προηγούμενη διευρυμένη συνάντηση του πρόεδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τους επικεφαλής της ευρωζώνης, Γιερούν Ντεϊσελμπλούμ, και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

“Οι συνομιλίες συνεχίζονται” μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και ευρωπαίων ηγετών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοίνωσε ευρωπαϊκή πηγή σύμφωνα με το Reuters. Αυτό επιβεβαίωσε και  ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, με ένα tweet του, πριν από λίγα λεπτά, ενημερώνοντας ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

 

Το μεγαλύτερο “αγκάθι” ήταν η πίεση της τρόικας να απορροφηθεί ο όμιλος της Λαϊκής από την τράπεζα Κύπρου για να καλυφθούν παραλληλα δάνεια τα οποία έχει λάβει η Λαϊκή από το πρόγραμμα ELA της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης απείλησε ακόμα και να επιστρέψει στη Λευκωσία εάν προχωρήσει η αφομοίωση της υγειούς Λαϊκής από την Κύπρου.

 

 «Με εξωθείτε σε παραίτηση» φέρεται να είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης στην διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ συμπλήρωσε ότι, «εάν παραιτηθώ θα το μετανιώσετε», όπως μετέδωσε λίγο νωρίτερα το ΡΙΚ. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση στην οποία επιμένει το ΔΝΤ δεν είναι λειτουργική.

 

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ευρωπαίους επισήμους, με τους οποίους συναντήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα εννέα δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA, όπως επιμένει στην θέση αυτή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι αναλόγως της απόφασης στο Eurogroup θα πρέπει να συνέλθει αύριο ή τις επόμενες μέρες η Βουλή.

 

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι, αν η απόφαση δεν είναι θετική, «τότε θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα».  Πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις, που απαιτεί η τρόικα, θα διαλυθεί η κυπριακή οικονομία

 

 

Οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών

Να δείξει ρεαλισμό η Κύπρος για να κλείσει η συμφωνία ζήτησε ο Β.Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.

 

«Δεν μπορώ να πω πολλά, άλλωστε οι αριθμοί δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.

 

«Το προηγούμενο Σάββατο καταλήξαμε σε μια πρόταση. Τώρα ξαναρχίζουμε τις διαδικασίες. Ελπίζω να έχουμε σήμερα κάποιο αποτέλεσμα. Προϋπόθεση είναι βέβαια να ‘δει’ η Κύπρος την κατάσταση και τη θέση της ρεαλιστικά.

 

Ο Βόλφγκαν Σόιμπλε, στο «παρά πέντε» της κρίσιμης συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έστειλε τελεσίγραφο στην Κύπρο για οριστικοποίηση της συμφωνίας «εδώ και τώρα». Σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag τόνισε ότι «δεν θα αφήσω κανέναν και τίποτα να με εκβιάσει, έχω επίγνωση της ευθύνης για τη σταθερότητα του ευρώ» και προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία με την Κύπρο, η ΕΚΤ θα μπλοκάρει τη χρηματοδότηση προς τις κυπριακές τράπεζες. 

 

Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, κατά την άφιξή του στο Eurogroup, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. 

 

“Ελπίζουμε να καταλήξουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

O κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε την  κατάσταση της Κύπρου μοναδική και είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στους καταθέτες άλλων χωρών.

Το χρονικό πριν το Eurogroup

Σε ένα ολονύκτιο θρίλερ που διήρκεσε μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, το ΔΝΤ έβαλε στο τραπέζι νέα σκληρή απαίτηση για «σπάσιμο» της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή», στο πρότυπο της Λαϊκής Τράπεζας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή προκλήθηκε λόγω της αδιάλλακτης στάσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ειδικότερα της εκπροσώπου του στην Κύπρο Ντέλια Ντελκουλέσκου, η οποία φαίνεται να έχει εντολή από την Κριστίν Λαγκάρντ να επιμείνει στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο της απόφασης που εφαρμόστηκε στη Λαϊκή, ώστε στη συνέχεια να γίνει συγχώνευση των υγιών τμημάτων των δύο τραπεζών.

Τα σενάρια που είναι υπό εξέταση αυτή την ώρα είναι να εφαρμοστεί «κούρεμα» 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που βρίσκονται στην Τράπεζα Κύπρου και εισφορά 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000 που βρίσκονται στις υπόλοιπες τράπεζες.

Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης εξέδωσε γραπτή δήλωση στις 02.15 μετά τα μεσάνυχτα δίνοντας το στίγμα της δραματικής κατάστασης: «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά» επεσήμανε.

Τραπεζικός παράγων δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει μια τράπεζα (Λαϊκή), που είναι «κλινικά νεκρή» και μια (Τράπεζα Κύπρου), η οποία «βρίσκεται στον αναπνευστήρα». Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου για να σωθεί και η κυπριακή οικονομία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ΔΝΤ και Βερολίνο επιδιώκουν την εκκαθάριση των μεγάλων τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου.

Η στάση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αμβλυνθεί, καθώς τα δύο άλλα μέρη της τρόικας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φαίνεται να ικανοποιούνται από τις θέσεις της Λευκωσίας.

Ευρωπαίος παράγοντας, που παίρνει μέρος στις διαπραγματεύεσεις, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τρόικα είχε προειδοποιήσει την κυπριακή κυβέρνηση από τον Νοέμβριο του 2011, που θα έφθαναν τα πράγματα χωρίς την έγκαιρη λήψη μέτρων. Αποδείχθηκε, υποστήριξε ότι ουδέν μέτρο λήφθηκε προς την ορθή κατεύθυνση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ