Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από την Κύπρο

Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από την Κύπρο

 

Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να δεχθούν μεγάλες πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αν καταρρεύσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας, δήλωσε η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι, ζητώντας να διευθετηθεί γρήγορα η κρίση στην Κύπρο.

Σε συνέντευξή της στο περιθώριο ενός φόρουμ στο Πεκίνο, η Ιντραουάτι δήλωσε πως παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις.

Πρόσθεσε πως καθώς η προσοχή είναι στραμμένη στην Κύπρο, μια δυσμενής υποδοχή από τους επενδυτές του τελικού σχεδίου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας μπορεί να είναι μεταδοτική και θα μπορούσε να απειλήσει άλλες ευάλωτες χώρες, ιδιαίτερα αυτές στην Ευρώπη.

«Η πρώτη επίδραση αυτής της κατάστασης στην Ευρώπη σ’ αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον έρχεται από το πώς αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση αυτή, επειδή αυτή η πρώτη επίδραση είναι ψυχολογική» τόνισε.

«Και είναι μεταδοτική», πρόσθεσε, «επειδή έρχεται από την αγορά κεφαλαίου, από την αγορά μετοχών, από το χρηματοπιστωτικό τομέα».

«Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο» πρόσθεσε η Ιντραουάτι. «Όχι μόνο την ψυχολογία, αλλά και τις διευθετήσεις που γίνονται στο τραπεζικό σύστημα και τη μεταχείριση των καταθέσεων».

«Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να διαθέσει στον εαυτό της την πολυτέλεια να έχει και πάλι μεγαλύτερη αστάθεια. Γι’ αυτό εκείνοι που αποφασίζουν για την πολιτική πρέπει να κάνουν το σωστό με πολύ γρήγορο τρόπο ώστε να μειώσουν την αστάθεια και την αβεβαιότητα» πρόσθεσε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ