Κύπρος-Κουτσού: Γιατί ψήφισα ΟΧΙ στο νομοσχέδιο

Κύπρος-Κουτσού: Γιατί ψήφισα ΟΧΙ στο νομοσχέδιο

 

Με επίσημη ανακοίνωση ο Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Νίκος Κουτσού αναλύει και εξηγεί γιατί ψήφισε «ΟΧΙ» στο νομοσχέδιο «Περί  εξυγίανσης Πιστωτικών και άλλων Ιδρυμάτων νόμος του 2013». Επίσης, κάνει τις δικές του εισηγήσεις.

Ο Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, εξηγεί τους 11 λόγους για τους οποίους απέρριψε το νομοσχέδιο «Περί  εξυγίανσης Πιστωτικών και άλλων Ιδρυμάτων νόμος του 2013».

 

Διαβάστε ακριβώς τους λόγους όπως ο ίδιος τους αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση τους:

 

ΠΡΩΤΟ: Μας εγκλωβίζουν σε ένα φαύλο κύκλο όπου θα μας δημιουργήσει μεγαλύτερες οικονομικές ανάγκες για νέα στήριξη από την Τρόικα. Σε λίγους μήνες η οικονομική εξάρτηση θα ανέρχεται σε πολλές δεκάδες δισ. και όχι σε 17 δις που εκτιμούν ότι είναι σήμερα.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Η μεγαλύτερη οικονομική εξάρτηση θα μας κάνει περισσότερο ευάλωτους και υποχωρητικούς στο κυπριακό και στα ενεργειακά θέματα.

ΤΡΙΤΟ: Δημιουργείται προηγούμενο, ένα μοντέλο σχέσης Τρόικας- Κύπρου “διατάσσουμε και εκτελείτε” το οποίο θα εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Είναι ένα νομοσχέδιο που καταργεί το σύνταγμά μας και παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο μιας και οι τράπεζες υφαρπάζουν τις καταθέσεις  των πολιτών για να καλύψουν δικά τους οικονομικά ελλείμματα   (μήπως είναι για αυτό που δεν δόθηκε γραπτή οδηγία από το EUROGROUP;)

ΠΕΜΠΤΟ: Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας με βάση το νομοσχέδιο αποκτά υπερεξουσίες και θα πρέπει να διαβουλεύεται με την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης και να παίρνει την έγκρισή της για σημαντικά θέματα. Δηλαδή η έγκριση αμυντικού εξοπλισμού, οι οικονομικές συμφωνίες που αφορούν θέματα ενέργειας κλπ  θα υπόκεινται στην διακριτική ευχέρεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.( παραχώρηση κρατικής κυριαρχίας)

ΕΚΤΟ: Απώλεια της κυριαρχίας μέσω τοποτηρητών από Τρόικα. Να επισημάνω την παρουσία τοποτηρητή στη σύσκεψη αρχηγών με τον Πρόεδρο πριν από την ψηφοφορία (καταγγελία Καρογιάν στη Βουλή)

ΕΒΔΟΜΟ: Αυτό το νομοσχέδιο μέσω του οποίου γίνεται η νομιμοποίηση της κλοπής  των καταθέσεων από τους πολίτες, σκοπό έχει να σώσει τις τράπεζες. Ακολουθούν τα δημοσιοοικονομικά μέτρα που θα επιβάλουν απολύσεις, μειώσεις μισθών επηρεάζοντας δημόσιους και ημικρατικούς οργανισμούς.

ΟΓΔΟΟ: Δεν υπάρχουν νομικές γνωματεύσεις που μας διαβεβαιώνουν ότι τη “νύφη” σε περίπτωση που κάποιος πληγέντας από το εν λόγω νομοσχέδιο κερδίσει μέσω δικαστηρίου αποζημίωση, αυτή θα την επωμιστεί το EUROGROUP που μας έδωσε τις οδηγίες και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία.

ΕΝΝΑΤΟ: Απώλεια διαπραγματευτικής αξιοπιστίας. Δημιουργείται προηγούμενο ότι υπό το κράτος εκβιασμού, μπορούμε να δεχτούμε πράγματα που πριν μερικές μέρες απορρίψαμε. Στην μετέπειτα διαπραγμάτευση για τα επόμενα νομοσχέδια με το EUROGROUP θα μας κοστίσει η απώλεια αυτής της αξιοπιστίας στις διαπραγματεύσεις.

ΔΕΚΑΤΟ: Αυτή η στήριξη του τραπεζικού συστήματος, διέπεται από μια μονοδιάστατη προσέγγιση όπου εστιάζεται στη βιωσιμότητα των τραπεζών. Το νομοσχέδιο στερείται προνοιών όπως προστασίας των καταθετών και των εργαζομένων καθώς επίσης δεν προβλέπει επιμήκυνση δανείων, περιορισμό επιτοκίων, κτλ. Να θυμίσω τις προεκλογικές δεσμεύσεις όλων.

ΕΝΔΕΚΑΤΟ: Διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση απεγκλωβισμού από το μνημόνιο και αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών, θυμίζω τον ερασιτεχνικό  τρόπο που επιχειρήσαμε να συζητήσουμε με την Ρωσία καθώς και την υποβάθμιση του γεωστρατηγικού εργαλείου που αποκτούμε με το φυσικό αέριο.

 

 Μέτρα απεγκλωβισμού από την Τρόικα

Ο Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, πέρα από τους λόγους απόρριψης εισηγείται τρόπους και μέτρα απεγκλωβισμού από την Τρόικα. Διαβάστε τις εισηγήσεις του ακριβώς όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του:

ΠΡΩΤΟ: Εισήγηση μου είναι να κουρευτούν όλες οι ξένες καταθέσεις σε ποσοστό που θα εξασφαλιστούν όλες οι οικονομικές μας ανάγκες που μας ζητά η Τρόικα.  Να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα όπως στην περίπτωση της Ισλανδίας, όπου η ΕΕ προσέτρεξε να αποζημίωση τους ξένους καταθέτες των χρεωκοπημένων ισλανδικών τραπεζών.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Παρά το ότι ο κύριος Αναστασιάδης δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη αποστολή στην Ρωσία καλώ την υστάτη με τους αρχηγούς των κομμάτων να μεταβεί στην Ρωσία για να βρει τους εναλλακτικούς τρόπους απεγκλωβισμού από την Τρόικα. Παράλληλα καλώ τον κύριο Αναστασιάδη να μας πει αν έχει δεσμευτεί με την Τρόικα και γι αυτό απέφυγε τις επίσημες διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας γνωρίζοντας ότι  το θέμα  μας είναι γεωπολιτικό και ενεργειακό.

ΤΡΙΤΟ: Προτείνουμε άμεση αποκάλυψη όλων όσων έχουν μεταβιβάσει λεφτά τον τελευταίο έναν μήνα, παγοποίηση των καταθέσεων τους και όλων των περιουσιακών τους στοιχείων μέχρι ο Γ. Εισαγγελέας να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις πιο πάνω μετακινήσεις κεφαλαίων.  Είναι με αυτόν τον τρόπο που οι πολιτικοί νοιάζονται για την κοινωνία και τις ανθρώπινες ψυχές; Αν δεν προσαχθούν στην δικαιοσύνη όλοι αυτοί που ευθύνονται αυτός ο λαός είναι καταδικασμένος.

 

Τέλος ο κ.Κουτσού αφήνει το δικό του μήνυμα στον κόσμο:

«Αγαπητοί συμπολίτες,

Με εκλέξατε Bουλευτή για να υπηρετώ τον τόπο και τα δικά σας συμφέροντα στη Βουλή και όχι τα συμφέροντα του EUROGROUP. Πιθανή ψήφιση του πιο πάνω νομοσχεδίου από μέρους μου θα με έκανε συνένοχο στο έγκλημα που διαπράττεται εις βάρος του κυπριακού ελληνισμού αυτή τη στιγμή.

 

Για τους πιο πάνω έντεκα λόγους αποφάσισα να ψηφίσω ΟΧΙ και να καταθέσω τις πιο πάνω εισηγήσεις.

Είμαι έτοιμος να υποστηρίξω οποιεσδήποτε προτάσεις που θεωρώ ότι θα βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό της κυπριακής οικονομίας από την καταστροφική της πορεία εξαιτίας των αδιέξοδων συνταγών της ΤΡΟΙΚΑ.

Ελπίζω, ακόμα και τώρα η ΤΡΟΙΚΑ να αναθεωρήσει τις πολιτικές της και είμαι έτοιμος να στηρίξω τυχών εισηγήσεις της, οι οποίες θα είναι ωφέλιμες για την οικονομία της Κύπρου, να αποσκοπούν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στον δικαιότερο καταμερισμό των βαρών της κρίσης. Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ και δεν είμαι υπέρ της εξόδου της χώρας μας από το EUROGROUP.

Καλώ τον κόσμο να αντιδράσει στο πλαίσιο μιας συλλογικότητας και όχι στην λογική του προσωπικού συμφέροντος του καθενός. Σήμερα βγαίνουν στους δρόμους οι τραπεζικοί, αύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι και μετά από ένα μήνα οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας.  «Γιορτή δική μου, παραμονή δική σου» .

 

 

Πηγή: 24h.com.cy

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ