Δυο έκτακτες εισφορές για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Δυο έκτακτες εισφορές για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

 

Οι οφειλές του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων θα υπαχθούν από τον Μάιο σε δύο έκτακτες εισφορές. Ήδη η τρόικα έχει τα τελικά σχέδια στα χέρια της και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για να κατατεθούν οι διατάξεις στη Βουλή και να εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι ενώ στο υπουργείο Οικονομικών «βιάζονται» και επιθυμούν την εφαρμογή της ρύθμισης το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», από τις δύο έκτακτες ρυθμίσεις υπολογίζεται η είσπραξη περίπου 5,2 δισ. ευρώ σε διάστημα 3-4 ετών. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται η εφημερίδα, από τα 55 δισ. ευρώ που ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα 44 δισ. ευρώ θα υπαχθούν στη λίστα με τις μη εισπράξιμες οφειλές. Υπολογίζεται δηλαδή ότι περίπου 11-12 δισ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν.

Από την άλλη πλευρά, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στο ποσό των 14 δισ. ευρώ. Από αυτές θεωρούνται εισπράξιμες περίπου 5 δις. ευρώ. Το σχέδιο της κυβέρνησης και για τις δύο έκτακτες ρυθμίσεις προβλέπει 48 δόσεις, ενώ η η τρόικα μπορεί να επιμείνει για 36 δόσεις, όπως αναφέρει το δημοσίευμα,  με στόχο να ανακουφιστούν περισσότερο οι μικρομεσαίοι και οι μικροί φορολογούμενοι.

 

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ