Στουρνάρας: Έχουμε έτοιμες λύσεις

Στουρνάρας: Έχουμε έτοιμες λύσεις 

 

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Την ύπαρξη περισσότερων από μία κατατεθειμένων στην Τράπεζα της Ελλάδας προτάσεων για την εξαγορά των υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για το Eurogroup που παρείχε χθες σε βουλευτές όλων των κομμάτων σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. 

Υποστήριξε μάλιστα ότι η χώρα μας πρότεινε να αναλάβει τα υποκαταστήματα αυτά από τη συνεδρίαση του Eurogroup ακόμα υπό τις προϋποθέσεις αυτό να μη γίνει αναγκαστικά, αλλά με εξέταση του ενεργητικού και του παθητικού τους, ότι θα γινόταν σε δίκαιη τιμή και χωρίς περαιτέρω επίπτωση στο ελληνικό δημόσιο χρέος.

«Ήμασταν έτοιμοι για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Είχαμε λάβει αίτημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δυνατότητα απορρόφησής τους», είπε, επιμένοντας ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη, εξηγώντας πως με αυτό εννοεί πως ό,τι και αν γίνει, οι επιπτώσεις για την Ελλάδα ελαχιστοποιούνται. Παραδέχθηκε πάντως πως όσο μένουν κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο, θα μένουν και τα εδώ υποκαταστήματά τους κλειστά, τονίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ και αποκαλύπτοντας πως υπάρχει «σχέδιο Β» για την Ελλάδα, το οποίο όμως δεν θέλησε να αναλύσει επί του παρόντος. 

Απευθύνοντας δραματική έκκληση για παρουσίαση «σχεδίου Β» από την πλευρά της Κύπρου εντός των επόμενων ωρών, ο κ.Στουρνάρας υποστήριξε ότι «ο λαός και το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο, αλλά πρέπει να υπάρχει σχέδιο Β. Καταψήφιση του σχεδίου Α χωρίς να υπάρχει σχέδιο Β δημιουργεί προβλήματα». Αποφεύγοντας να πει μάλιστα ότι η Κύπρος οδεύει σε αδιέξοδο, υποστήριξε ότι «για να μην οδεύσει, πρέπει να προτείνει λύση μέσα στις επόμενες ώρες». Τόνισε μάλιστα ότι η όποια λύση πρέπει να είναι εντός Ευρωζώνης, καθώς τυχόν έξοδος της χώρας από αυτή, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται με κάθε τρόπο στην κυπριακή κυβέρνηση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις «εντολές» που είχε και κατά πόσον ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά. «Μου επαναλάμβανε ότι “είμαστε πάντα στο πλευρό της Κύπρου”», είπε, τονίζοντας την εντολή του πρωθυπουργού «να στηρίξουμε την Κύπρο». Υποστήριξε όμως ότι δεν υπήρξαν εναλλακτικές λύσεις που δεν αφορούσαν σε κούρεμα καταθέσεων και πως η αρχική πρόταση για εξαίρεση των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ με συντελεστή 15,5-16% στο κούρεμα των υπολοίπων δεν έγινε δεκτή.

«Η Κύπρος αποφάσισε και εμείς στηρίξαμε. Δεν οχυρώνομαι πίσω από τον κ.Αναστασιάδη, αλλά δεν μπορώ να γίνω πιο Κύπριος από τους Κυπρίους», είπε, υποστηρίζοντας ότι μετά από διαβούλευση με τον ίδιο τον Κύπριο Πρόεδρο, η Μεγαλόνησος συμφώνησε στη «συναινετική» πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων, για την οποία υποστήριξε ότι ίσως να ήταν λανθασμένη, αφήνοντας την Ιστορία να το κρίνει, αλλά πάντως δεν υπήρξε άλλη πρόταση στο τραπέζι. 

Ο κ.Στουρνάρας επανέλαβε πολλές φορές ότι η Κύπρος χρειάζεται συνολικά 17 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, τη στιγμή που δεν μπορεί να δανειστεί περισσότερα από δέκα δις. Έτσι, υποστήριξε ότι τα υπόλοιπα χρήματα θα πρέπει να προέλθουν είτε από τη δήμευση πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων στην μεγαλόνησο, είτε από δωρεές της Εκκλησίας ή Ρώσων που θα θελήσουν να προβούν σε κάτι τέτοιο, όχι όμως από δανεισμό. 

Στρέφοντας τα βέλη του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μέσω του Παναγιώτη Λαφαζάνη, είχε ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης νωρίτερα, ο κ.Στουρνάρας έκανε λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα» από ένα κόμμα που πρότεινε πρώτο το κούρεμα καταθέσεων από 20.000 ευρώ και πάνω, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, υποστήριξε ότι ουδόλως τον ενδιαφέρουν τα περί πρότασης μομφής προς το πρόσωπό του από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για την οποία είχε ήδη μιλήσει νωρίτερα ο Νότης Μαριάς.

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ