Κομισιόν: Φέρτε εναλλακτικό σχέδιο

Κομισιόν: Φέρτε εναλλακτικό σχέδιο 

 

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

«Εναπόκειται τώρα στις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο το οποίο να λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα του χρέους και τις άλλες χρηματοοικονομικές παραμέτρους». Αυτή είναι η βασική γραμμή της Κομισιόν μετά την καταψήφιση του σχεδίου διάσωσης από το κυπριακό κοινοβούλιο, που προέκυψε μετά τη συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων.

“Η Κομισιόν συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τους εταίρους στο Eurogroup, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ωστόσο καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τα κράτη μέλη”, σημειώνει το κολέγιο των επιτρόπων.

Μη φορολογήσετε κάτω από 100.000

“Σε σχέση με την εφάπαξ εισφορά στις καταθέσεις η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι κάθε εναλλακτική λύση μπορεί να γίνει αποδεκτή κατά προτίμηση χωρίς επιβολή φόρου στα ποσά κάτω των 100.000 ευρώ. Παρόλα αυτά οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχτηκαν αυτό το σενάριο”, αναφέρει η Κομισιόν.

Το κολέγιο των επιτρόπων μετά τη σημερινή τους συνεδρίαση υπογραμμίζει ότι “από το φθινόπωρο του 2011 το ζήτημα της χρηματοδότησης της κυπριακής οικονομίας είναι στο τραπέζι. Τον Ιούλιο του 2012 η Κύπρος υπέβαλλε επίσημα αίτημα διάσωσης λόγω των προβλημάτων που απορρέουν από τον χρηματοπιστωτικό της κλάδο και ειδικά τον τραπεζικό της τομέα, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα διογκωμένος πέραν των ορίων βιωσιμότητας. Τελικά, το περασμένο Σάββατο το Eurogroup κατέληξε σε μία κοινά αποδεκτά λύση, ομόφωνα, στης οποίας όλα τα δομικά στοιχεία δε συμφωνούσε απόλυτα η Κομισιόν αλλά ήταν υποχρεωμένη να τη στηρίξει”.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι ο κ. Ρεν δε θα μεταβεί στη Μόσχα για διαβουλεύσεις με τη ρωσική κυβέρνηση όπως η υπόλοιπη Κομισιόν, καθώς βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με την τρόικα για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης. 

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ