ΒΙΝΤΕΟ-Τι λέει ο Σόιμπλε για το “ΟΧΙ” της Κύπρου

ΒΙΝΤΕΟ-Τι λέει ο Σόιμπλε για το “ΟΧΙ” της Κύπρου

 

«Η Κύπρος ζήτησε βοήθεια και εμείς τη συμβουλεύσαμε, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη γερμανική τηλεοπτική εκπομπή, Tagesschau.

«Ωστόσο πρέπει να εξηγήσουμε στους Κύπριους ότι το οικονομικό μοντέλο της χώρας, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο (χαμηλή φορολογία, χαλαρούς όρους για επενδυτές κλπ), απέτυχε» συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός.

«Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την Κύπρο να βρει μια βιώσιμη λύση, με την προϋπόθεση όμως να εφαρμόσει ένα βιώσιμο πρόγραμμα» τονίζει ο κ. Σόιμπλε

Στην ερώτηση εάν «αφήσουν, ως Ε.Ε. την Κύπρο να χρεωκοπήσει» ο κ. Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι είναι λάθος ο τρόπος που ο Γερμανός δημοσιογράφος έθεσε την ερώτηση.

 

 

«Η Κύπρος, αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν είναι σε θέση να αντλήσει χρήματα από τις αγορές. Οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες είναι αφερέγγυες και προς το παρόν συντηρούνται –με τη μορφή έκτακτης βοήθειας- από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό θα συνεχιστεί μόνο με την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα εφαρμόσει ένα μόνιμο πρόγραμμα βοήθειας. Εάν η Κύπρος δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, η βοήθεια θα σταματήσει. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι υπεύθυνοι» επεσήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε ό,τι αφορά τον κυπριακό λαό που διαμαρτύρεται, ο Γερμανός υπουργός, είπε ότι «τους καταλαβαίνει».

«Άλλωστε αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες» συμπλήρωσε, ενώ απέδωσε την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου, και στο γεγονός ότι «ίσως οι πολιτικοί να μην τους εξηγούν σωστά το πρόβλημα».

«Εμείς θα βοηθήσουμε την Κύπρο μόνο στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος και όχι για να συνεχίσουν την ίδια οικονομική πολιτική» ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε.

Τέλος, σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η Γερμανία και η Ε.Ε, σε περίπτωση που βοηθήσει τελικά η Ρωσία την Κύπρο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε:

«Αντιμετωπίζω το ενδεχόμενο με ηρεμία» ενώ έσπευσε να ευχηθεί «καλή επιτυχία» στον Κύπριο ομόλογό του, σχετικά με τις συναντήσεις και τις συνομιλίες του στη Μόσχα.

Δείτε εδώ το βίντεο

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ