Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup

Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γιερούν Ντεϊσελμπλούν μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε με θέμα την Κύπρο.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ευρωζώνης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το Γιούρογκρούπ εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους μεγάλους καταθέτες και επαναβεβαιώνει τη σημασία για πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ».

Ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ υπογραμμίζει ακόμη ότι οι κυπριακές αρχές θα εισαγάγουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στο εφάπαξ μέτρο σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη στοχευμένη μείωση της οικονομικής βοήθειας και κατ΄ επέκταση δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που ανέρχεται σε 10 δις ευρώ. Το Γιουρογκρούπ καλεί για τη λήψη άμεσης απόφασης από τις κυπριακές αρχές και τη Βουλή με στόχο την ταχίστη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, τονίζει ο Γ. Ντεϊσελμπλουμ.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του επικεφαλής της ευρωζώνης έχει ως εξής:

Το Eurogroup πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη απόψε για να εξετάσει την κατάσταση στην Κύπρο. Υπενθυμίζω ότι η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου για τα βασικά σημεία του προγράμματος προσαρμογής και την οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο αντανακλά τη συναίνεση που σημειώθηκε μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και του Eurogroup. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προγράμματος αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ευημερία στην Κύπρο και για τους πολίτες της στο μέλλον μέσα από ένα βιώσιμο οικονομικό τομέα, υγιή δημόσια οικονομικά και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Επαναλαμβάνω ότι η εισφορά σταθερότητας στις καταθέσεις αποτελεί εφάπαξ μέτρο το μέτρο παράλληλα με τη διεθνή οικονομική στήριξη θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του κυπριακού τραπεζικού τομέα και ως εκ τούτου για να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο. Εν απουσία αυτού του μέτρου η Κύπρος θα αντιμετώπιζε σενάρια τα οποία θα οδηγούσαν τους καταθέτες σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

Το Eurogroup εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους μεγάλους καταθέτες και επαναβεβαιώνει τη σημασία για πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Οι κυπριακές αρχές θα εισαγάγουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στο εφάπαξ μέτρο σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη στοχευμένη μείωση της οικονομικής βοήθειας και κατ΄ επέκταση δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που ανέρχεται σε 10 δις ευρώ.

Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη την απόφαση των κυπριακών αρχών να προωθήσουν μια προσωρινή αργία στον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο στις 19 και 20 Μαρτίου προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό τομέα και καλεί για τη λήψη άμεσης απόφασης από τις κυπριακές αρχές και τη Βουλή για την ταχίστη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.

Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης δηλώνουν έτοιμα να ενισχύσουν την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες επί τη βάσει του συμφωνημένου προγράμματος προσαρμογής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ