“Τσουνάμι” στα Χρηματιστήρια

“Τσουνάμι” στα Χρηματιστήρια λόγω Κύπρου

Οι χρηματαγορές σε όλο τον κόσμο πλήττονται από την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο. Κατά τους αναλυτές, το προτεινόμενο σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο προκαλεί αύξηση της αβεβαιότητας και δυνητικά δημιουργεί τάσεις αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με απώλειες περίπου 2%. Ο CAC 40 στο Παρίσι εμφανίζει απώλειες 2,2%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο 2,7% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη 2,7%. Πτώση 1,8% καταγράφει ο DAX στη Φρανκφούρτη και 1,6% ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Ο δείκτης των τραπεζών Stoxx 600 Banks υποχωρεί 2,4% . Στη Μόσχα, η πτώση αγγίζει το 3,6%.

Αισθητή πτώση για το ευρώ καταγράφεται και στις αγορές της Ασίας. Το ιαπωνικό γεν ανατιμήθηκε σημαντικά έναντι του ευρώ και οι μετοχές στις ασιατικές αγορές υποχώρησαν αισθητά με την έναρξη των συνεδριάσεων σήμερα. Το ιαπωνικό νόμισμα ανατιμήθηκε κατά πολύ νωρίς τη Δευτέρα στην Ασία έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, το οποίο βυθίστηκε σε χαμηλό 121,585 ανά ευρώ, από τα 124,93 γεν ανά ευρώ, αργά την Παρασκευή.

Το ευρώ άγγιξε και τα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων εβδομάδων έναντι του δολαρίου -1,2895 δολάρια ανά ευρώ- νωρίς τη Δευτέρα, πολύ κάτω από το επίπεδο των περίπου 1,30 δολαρίων ανά ευρώ, αργά την Παρασκευή.

Στις χρηματιστηριακές μετοχές, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού, εκτός των μετοχών του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, άνοιξε μειωμένος κατά 0,8%, με το χρηματιστήριο της Αυστραλίας να βυθίζεται κατά 1,7% και της Νότιας Κορέας να υποχωρεί κατά 0,6%.

Τελικά, το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντικές απώλειες 2,71%, που αποδίδονται, χωρίς περιστροφές, στην αναζωπύρωση των ανησυχιών για την κρίση στην ευρωζώνη. Ο δείκτης Nikkei 225 των κύριων διαπραγματεύσιμων μετοχών έκλεισε με απώλειες 340,32 μονάδων, στις 12.220,63 μονάδες.

Ταυτόχρονα, το ευρώ υποχωρεί στην ιαπωνική αγορά συναλλάγματος, φθάνοντας στα 121,75 γεν στις 15.00 τοπική ώρα (08.00, ώρα Ελλάδος), έναντι 124,61 στο κλείσιμό του την Παρασκευή.

Ακόμη, στο χαμηλότερο επίπεδό τους το τελευταίο τρίμηνο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Σημαντική άνοδος στην αγορά 10ετών κρατικών ομολόγων

Ταυτόχρονα, σημαντική άνοδος καταγράφηκε στην αγορά ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, φέρνοντας τα πρότυπα συγκριτικής αξιολόγησης για τα 10ετή ομόλογα κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταίας δεκαετίας, καθώς η απόφαση της ευρωζώνης να «κουρέψει» τις καταθέσεις στην Κύπρο, στα πλαίσια της δανειακής σύμβασης για την έξοδο από τη χρηματοοικονομική κρίση, έσπρωξε τους επενδυτές σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις.

Οι αποδόσεις των 10ετών κυπριακών ομολόγων υποχώρησαν κατά 2,5 βασικές μονάδες στο 0,590%, μόλις λίγο πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας του 0,585%, που είχε καταγραφεί στις 4 Μαρτίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ