Η Γερμανία στηρίζει ελληνικές επιχειρήσεις

Η Γερμανία στηρίζει ελληνικές επιχειρήσεις

 

 

Η διαδικτυακή πλατφόρμα pro-greece.com φιλοξενεί ελληνικές επιχειρήσεις που θέτουν τις υπηρεσίες τους στη διάθεση αντίστοιχων γερμανικών, οι οποίες αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση των πελατών τους.

 

Από τη στιγμή που η σελίδα «ανέβηκε» στο ίντερνετ την προηγούμενη εβδομάδα, μέτρησε εντός 24ώρου περισσότερα από 5000 κλικ, σύμφωνα με τους υπευθύνους της. Περίπου 50 επιχειρήσεις έχουν καταχωρίσει το προφίλ τους στη νέα πλατφόρμα, περιγράφοντας τις παραγωγικές τους δυνατότητες, τον τεχνικό εξοπλισμό, το προσωπικό τους και τις γνώσεις ξένων γλωσσών που διαθέτει αυτό. Τη σελίδα δημιούργησε ο επικεφαλής της εταιρίας εφαρμογών πληροφορικής Mediascape Δημήτρης Βογιατζής, ο οποίος περιέγραψε το νέο εγχείρημα:

 

«Το ίντερνετ είναι μία ανοιχτή κοινωνία, άρα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής από διάφορες χώρες. Από τη μεριά του produce -που μας ενδιαφέρει- θα είναι κλειστό για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Δηλαδή τις δυνατότητες παραγωγής θα τις έχουν μόνο οι ελληνικές επιχειρήσεις, γιατί αυτό θέλουμε αυτή τη στιγμή. Από τη μεριά της ζήτησης, μακάρι να έρθουν κι από άλλες χώρες. Θα είναι καλό για την πρωτοβουλία».

 

Παραγωγή προσανατολισμένη στη ζήτηση

 

Η διαδραστική επιχειρηματική πλατφόρμα δημιουργήθηκε έπειτα από συζητήσεις ανάμεσα σε επιχειρηματικούς συνδέσμους της βόρειας Ελλάδας, του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου και του δραστήριου γερμανού γενικού προξένου στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χόλσερ-Ομπερμάιερ. Η σελίδα απευθύνεται κυρίως σε γερμανικές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν τις παραγγελίες τους. Η πλατφόρμα ProGreece τους δίνει τη δυνατότητα να αναρτήσουν σχετική αγγελία ή να δουν αν μπορεί να αναλάβει κάποια ελληνική επιχείρηση το κομμάτι της παραγωγής που αδυνατούν να καλύψουν οι ίδιες.

 

Ο Μανώλης Βλαχογιάννης, αντιπρόεδρος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, είναι πεπεισμένος για την ικανότητα των ελληνικών επιχειρήσεων: «Υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν πάρα πολύ μεγάλη ανταγωνιστικότητα με εξαιρετική ποιότητα εργασίας και δεν μιλάω μόνο για τις παραγωγικές, αλλά και για τις εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες. Μόνο που αυτές δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές».

 

Το φάσμα των προϊόντων που μπορούν να προσφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις ξεκινά από πόμολα πόρτας και φτάνει μέχρι προϊόντας ψηφιακής τεχνολογίας. Ο Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ, γερμανός υφυπουργός Εργασίας και εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, διακρίνει στη νέα πλατφόρμα μία ακόμη πτυχή:

 

«Εκτός από όλες τις υπόλοιπες δυνατότητες που προσφέρει μία τέτοια διαδικτυακή πλατφόρμα, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να διαπιστώσουν επίσης που υπάρχει ανάγκη, ενδιαφέρον και ζήτηση. Προσανατολίζοντας την παραγωγή στις ανάγκες μπορούν να προχωρήσουν σε νέες συμφωνίες».

 

Ελπίδα ότι θα σταματήσει η «έξοδος»

 

Το Γερμανοελληνικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο έχει την εποπτεία των επιχειρήσεων που καταχωρίζονται στο ProGreece. Μέσω των 900 μελών του και των επιχειρηματικών συνδέσμων στην Ελλάδα μπορεί να λάβει έγκυρη ενημέρωση για την υπευθυνότητα των εταιριών που θέλουν να εγγραφούν στη νέα πλατφόρμα. Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Τέκο, ιδιοκτήτη της εταιρίας κατασκευής κουφωμάτων Synco και προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Μεταναστών στη Γερμανία, η νέα σελίδα δίνει ελπίδες ότι θα έρθουν παραγγελίες στην Ελλάδα και θα σταματήσει η φυγή ικανών εργαζομένων στο εξωτερικό.

 

Όπως λέει, «πάρα πολλοί φίλοι μου και πάρα πολλά μέλη του συλλόγου μας τα τελευταία 3-4 χρόνια έχουν φύγει πάλι πίσω στη Γερμανία. Όταν γυρίσαμε το 1989, το ’90, το ’91, ήρθαμε με το σκεπτικό ότι εδώ είναι η πατρίδα μας και θέλουμε να μείνουμε εδώ για πάντα. Τώρα μας είναι αφάνταστα δύσκολο να πούμε ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω. Το βλέπουμε σαν αποτυχία δυστυχώς».

 

 

 

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ