Δείτε τις τιμές των ακινήτων για το 2013

Δείτε τις τιμές των ακινήτων για το 2013 

 

Ρεπορτάζ: Μαίρη Ι. Παπακωνσταντίνου

Μείωση που άγγιξε το 13% κατέγραψαν οι τιμές των ακινήτων το 2012, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που ξεκίνησε από το 2008 και συνολικά υπολογίζεται στο 27,5%.

Το 2012 αποτέλεσε μία από τις πιο δύσκολες χρονιές για την οικονομία και την κτηματαγορά. Μονοπωλιακά σχεδόν, το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε παλαιές κατοικίες και διαμερίσματα, τα οποία πωλούνται σε πιο χαμηλές τιμές έναντι των αντίστοιχων νεόδμητων. Σχεδόν ένα στα δύο ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν άνω των 20 ετών. Επιπλέον το ενδιαφέρον σχεδόν μονοπώλησαν οι μικρές κατοικίες, αφού 3 στις 4 αγορές αφορούσε κατοικίες μέχρι 110 τ.μ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2013 

Όσον αφορά στους τομείς των επαγγελματικών ακινήτων όπως γραφεία και καταστήματα, καθώς και τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. 

Από πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το δίκτυο της RE/MAX, οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων και παλαιών ακινήτων ήταν κατά 13% χαμηλότερες σε σχέση με το 2011 ενώ των νεόδμητων κατά 9%.

Στην Αττική οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων έπεσαν κατά 11%, ενώ των νεόδμητων σε ποσοστό 9%. Στην Θεσσαλονίκη η πτώση στα παλαιά ήταν 13% και στα νεόδμητα 11%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 18%, ενώ για τα νεόδμητα στο 7%.

Αναλύοντας την έρευνα, προκύπτει ότι ακίνητα των βορείων και νοτίων προαστίων, καθώς και στο ακριβό Κολωνάκι, «έριξαν» λιγότερο τις τιμές τους σε σχέση με άλλες περιοχές. 

Ανάκαμψη από τα τέλη του 2013

Εκτιμώντας τις προοπτικές της κτηματαγοράς το 2013, στην έρευνα αναφέρεται ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας και η προοπτική ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους, θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και θετικής ψυχολογίας που θα δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων. 

Επιπλέον η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες που θεωρητικά θα επιτρέψουν στις τράπεζες να «ξεπαγώσουν» την έκδοση των στεγαστικών δανείων. Επιπλέον ο ενδεχόμενος εξορθολογισμός των αντικειμενικών αξιών με τάση προς τις εμπορικές αξίες των ακινήτων και με την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού του φόρου μεταβίβασης θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. 

Παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την κτηματαγορά το 2012, ήταν η πορεία της οικονομίας με την οποία σχετίζεται άμεσα τόσο η ψυχολογία των αγοραστών όσο και η αγοραστική τους δύναμη. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε επίσης και ο φόβος πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) και των επικείμενων συνεπειών. Οι οικονομικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά και τον κλάδο της διαμεσολάβησης ακινήτων.

Πηγή: real.gr 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ