Στο 55% η απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ

Στο 55% η απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ

Υψηλότερο από τον Κοινοτικό μέσο όρο παραμένει το ποσοστό απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων από τη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία (Φεβρουαρίου).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η χώρα μας έχει απορροφήσει το 55 % των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έναντι 49 % που είναι ο μέσος όρος των «27» (διαφορά έξι ποσοστιαίες μονάδες).

Η επίδοση της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, όπως αναφέρει το υπουργείο, βελτιώθηκε το τελευταίο τρίμηνο καθώς η διαφορά από τον Κοινοτικό μέσο όρο το Νοέμβριο ήταν τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι τα έργα για τα οποία υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις αντιστοιχούν αυτή τη στιγμή στο 83 % του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ, ή 94 % αν ληφθεί υπόψη η αυξημένη (95 %) συμμετοχή του Κοινοτικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις Περιφέρειες θα προχωρήσει άμεσα σε εκκαθάριση των προγραμμάτων από τα ανενεργά έργα, καθώς και σε περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών υλοποίησης, επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων και συντόμευση του χρόνου εκδίκασης των ενστάσεων.

Τελικός στόχος, επισημαίνει το υπουργείο, είναι η περαιτέρω επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων αλλά και η επίτευξη των μεγεθών που προβλέπει το μνημόνιο, δηλαδή η απορρόφηση 1,28 δις. ευρώ (Κοινοτική συνδρομή) κατά το πρώτο εξάμηνο και 3,89 δις. στο σύνολο του έτους.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ