Οι τιμές των ακινήτων σε 84 περιοχές της χώρας

Οι τιμές των ακινήτων σε 84 περιοχές της χώρας

 

 

Στα αζήτητα έμεινε και το 2012 η συντριπτική πλειοψηφία των νεόδμητων κατοικιών αλλά και όσων έχουν επιφάνεια πάνω από 110 τετραγωνικά μέτρα.

Σχεδόν 9 στους 10 αγοραστές ακινήτων προτίμησαν παλαιά, ηλικίας 5 ετών και πάνω, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος ενώ ελάχιστο είναι πλέον το ενδιαφέρον για απόκτηση αγροτεμαχίου/οικοπέδου ή επαγγελματικού ακινήτου.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας που πραγματοποίησε το δίκτυο κτηματομεσιτικών γραφείων, RE/MAX, το οποίο βλέπει φως στο τούνελ της κτηματαγοράς στο τέλος του 2013, εφόσον εδραιωθεί το αίσθημα ασφάλειας για την οικονομία, εξορθολογιστούν οι αντικειμενικές αξίες και μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης και «ξεπαγώσει» η στεγαστική πίστη μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τη RE/MAX, το 2012 οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων/παλαιών ακινήτων ήταν κατά 13% χαμηλότερες σε σχέση με το 2011 ενώ των νέων/νεόδμητων κατά 9%.

Στην Αττική οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων έπεσαν κατά 11%, ενώ των νέων σε 9%. Στην Θεσσαλονίκη η πτώση στα παλαιά ήταν 13%, ενώ στα νεόδμητα 11%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 18%, ενώ για τα νεόδμητα στο 7%. Παρά το γεγονός ότι δημιουργείται το παράδοξο της μεγαλύτερης μείωσης στα μεταχειρισμένα αν και σ’ αυτά παρατηρείται αυξημένη ζήτηση ο λόγος είναι ότι οι αγοραστές κάνουν «σκληρά» παζάρια και πετυχαίνουν χαμηλότερες τιμές ενώ για τ�� νεόδμητα δεν υπάρχει ουσιαστικά αγορά.

Αναφορικά με τις τιμές, κι όπως δείχνει ο σχετικός πίνακας, έχουν δημιουργηθεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες καθώς καταγράφεται σημαντική υποχώρηση σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 2008. Δεκάδες είναι πλέον οι περιοχές που πωλούν ακίνητα κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ. ενώ μόνο οι ανώτερες τιμές των καινούργιων σπιτιών μπορεί να ξεπεράσουν τα 2.000 ευρώ/τ.μ.

Στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας αξιοσημείωτη είναι η αναγκαστική, λόγω μειωμένου budget, στροφή σε σπίτια που έχουν κτιστεί ακόμη και πριν το 1970. Συγκεκριμένα:

– Το 2012 τα ακίνητα που πωλήθηκαν πανελλαδικά μέσω του δικτύου της RE/MAX ήταν σε ποσοστό 78% κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες) ενώ τα οικόπεδα/αγροτεμάχια και τα επαγγελματικά περιορίστηκαν στο 11% το καθένα.

– Στην Αττική η συντριπτική πλειοψηφία των πωληθέντων ακινήτων (81%) αφορούσε σε κατοικίες. Το 17% επί του συνόλου ήταν επαγγελματικά ενώ το ποσοστό των οικόπεδων/αγροτεμάχιων μόλις 2%. Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (92%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο 8% ήταν επαγγελματικά ακίνητα. Στην υπόλοιπη χώρα (εκτός Θεσσαλονίκης και Αττικής) παρατηρείται αυξημένο το ποσοστό των οικοπέδων και αγροτεμαχίων (19%) ενώ και εδώ η δημοφιλέστερη κατηγορία ήταν οι κατοικίες με ποσοστό 73%.

– Όσο παλιό και φθηνό, τόσο καλύτερο. Αυτή είναι πλέον η τάση αφού πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της 5ετίας) σε ποσοστό 85%. Σχεδόν ένα στα δύο ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν άνω των 20 ετών.

– Στην Αττική οι παλαιές κατοικίες άνω των 30 ετών άγγιξαν το 31%. Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας) μόλις έφτασαν το 8%, με αποτέλεσμα τα άνω 5ετίας να συγκεντρώσουν το υπόλοιπο 92%. Στη Θεσσαλονίκη το 58% αγόρασε παλαιά ακίνητα. Στην περιφέρεια το ποσοστό των συνολικών αγοραπωλησιών που αφορά σε παλαιά ακίνητα άνω των 30 ετών κυμάνθηκε στο 21%.

– Σχετικά με το εμβαδόν των πωληθέντων κατοικιών, 3 στους 4 αγοραστές (ποσοστό 77%) προτίμησαν τις μικρές και μεσαίες κατοικίες (μέχρι 110 τ.μ.). Το ενδιαφέρον εστιάστηκε εξίσου (21%) στις κατηγορίες 1-50 τ.μ., 51-70 τ.μ. και 71-90 τ.μ.

– Στην Αττική το ποσοστό των μικρών και μεσαίων κατοικιών (μέχρι 110 τ.μ.) έφθασε το 66%, στη Θεσσαλονίκη το 64% του συνόλου και 87% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Αττική η δημοφιλέστερη κατηγορία ήταν αυτή των 71-90 τ.μ. με 23%. Αξιόλογη μπορεί να θεωρηθεί η παρουσία των μεγάλων κατοικιών (άνω των 170 τ.μ.) σε ποσοστό 13% στην Αττική, σχεδόν διπλάσιο του πανελλαδικού.

– Σχετικά με το εμβαδόν των πωληθέντων κατοικιών, 3 στους 4 αγοραστές (ποσοστό 77%) προτίμησαν τις μικρές και μεσαίες κατοικίες (μέχρι 110 τ.μ.). Το ενδιαφέρον εστιάστηκε εξίσου (21%) στις κατηγορίες 1-50 τ.μ., 51-70 τ.μ. και 71-90 τ.μ.

– Στη Θεσσαλονίκη οι μικρές και μεσαίες κατοικίες (δηλ. μέχρι εμβαδού 90 τ.μ.) αποτελούν μόνο το 34% του συνόλου, με το ενδιαφέρον των αγοραστών να έχει εστιαστεί στις μεσαίες κατοικίες (91-130 τ.μ.) σε ποσοστό άνω του 50%. Δημοφιλέστερη κατηγορία (στο 30%) ήταν οι κατοικίες εμβαδού 91-110 τ.μ., σε αντίθεση με την πολύ μικρή συμμετοχή της κατηγορίας 71-90 τ.μ., μόνο 4%

– Στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) παρατηρούμε εντονότερη προτίμηση στις μικρές και μεσαίες κατοικίες (ως 110τμ), σχεδόν οι 9 στους 10 (87%) αγοραστές κατευθύνθηκαν σε αυτές, ενώ πάνω από τις μισές (55%) ήταν κάτω των 70τμ. (σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με Αττική και Θεσσαλονίκη). Πολύ μικρό (5%) ήταν το ενδιαφέρον για τις μεγάλες κατοικίες (άνω των 130 τ.μ.), ενώ ιδιαίτερη προτίμηση υπήρξε για τις κατοικίες μέχρι 50 τ.μ. (σχεδόν 3 στους 10 αγοραστές τις προτίμησαν).

Αναλυτικά, οι τιμές πώλησης ακινήτων σε 84 περιοχές είναι:

 

 

 

Πηγή: imerisia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ