Επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

Επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

 

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

 

Το «πράσινο φως» άναψε χθες η διοίκηση του ΟΑΕΔ για την έναρξη καταβολής του επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ζητώντας με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση 100 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς που διατηρούν ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. 

Ειδικότερα κατά την χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού εξετάστηκε το θέμα αυτό, καθώς ο Οργανισμός δεν έχει τα χρήματα για να προχωρήσει την χορήγηση του. Να σημειωθεί ότι στην υπουργική απόφαση θα συμπεριλαμβάνεται διάταξη, η οποία θα ορίζει ότι σε κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως μηχανικοί και γιατροί θα τους χορηγείται κάρτα ανεργίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ΟΑΕΔ δέχεται να έχει την διαχείριση των χρημάτων για την καταβολή του επιδόματος, ωστόσο την έγκριση για το ποιος θα δικαιούται το επίδομα θα την δίνει το εκάστοτε ασφαλιστικό ταμείο. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και η διάρκειά του είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης (θα κυμαίνεται από 3 έως και 9 μήνες). Όσοι έχουν ασφάλιση 3 ως 4 έτη δικαιούνται επίδομα 360 ευρώ για 3 μήνες. Για ασφάλιση 5 ως 6 ετών οι δικαιούχοι παίρνουν επίδομα 360 ευρώ για 4 μήνες, για 5 μήνες όσοι έχουν ασφάλιση 7 ως 8 έτη, για 6 μήνες θα λαμβάνουν 360 ευρώ όσοι έχουν ασφάλιση 9 ως 10 έτη, για 7 μήνες όσοι έχουν ασφάλιση 11 ως 12 έτη, για 8 μήνες εκείνοι που έχουν ασφάλιση από 12 ως 13 έτη και για 9 μήνες όσοι έχουν ασφάλιση από 15 έτη και πάνω.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ