Ο Fitch υποβάθμισε την Κύπρο

 Ο Fitch υποβάθμισε την Κύπρο

 

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά δύο βαθμίδες, σε B από BB-, με αρνητική προοπτική, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση.

Στην ανακοίνωσή του, που εξέδωσε στο Λονδίνο, ο Fitch αναφέρει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή του ότι η υποστήριξη που θα χρειαστεί να παράσχει η κυβέρνηση στον τραπεζικό τομέα πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από ότι προέβλεπε ο οίκος, καθώς είχε δώσει έμφαση στις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες. Η αβεβαιότητα για τις ανάγκες των τραπεζών σε κεφάλαια και το σύνολό τους ενδέχεται να ξεπερνά τα 10 δισεκ. ευρώ, όπως αναφέρει.

Το μέγεθος του δανείου που θα χρειαστεί η Κύπρος, η οποία διαπραγματεύεται με την τρόικα θα είναι κατά συνέπεια αυξημένο πέραν των 17 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον οίκο, που προβλέπει ότι σε μια τέτοια περίπτωση το δημόσιο χρέος της χώρας θα ξεπεράσει το 140% εντός του 2013.

Ο Fitch πάντως σημειώνει ότι οι πιθανές ζημίες και οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών υπόκεινται σε διάφορους παράγοντες που ενδέχεται να μεταβληθούν.

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ