Στουρνάρας στους FT: Χρονιά του όλα ή τίποτα το 2013

Στουρνάρας στους FT: Χρονιά του όλα ή τίποτα το 2013

 

Πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times είναι η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Κέριν Χόουπ, ο κ. Στουρνάρας κατάφερε να κερδίσει χώρο και χρόνο για απρόσκοπτο σχεδιασμό έπειτα από πέντε μήνες ατέρμονων διαπραγματεύσεων με τη τρόικα. Το «ρευστό», βέβαια, που έρχεται συνοδεύεται από σκληρούς όρους και μία σειρά από προϋποθέσεις τις οποίες οφείλει να εκπληρώσει η Αθήνα προκειμένου να της καταβάλλονται οι δόσεις, τονίζεται στο δημοσίευμα. 

«Έχουμε πλέον χρόνο για να κάνουμε σχέδια… Είναι μια πολυτέλεια», αναφέρει ο υπουργός. 

«Τώρα έχουμε χρόνο για να προετοιμάσουμε σωστά αυτή τη δομική φορολογική μεταρρύθμιση σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κοινωνία, τις αγορές και τα πολιτικά κόμματα… Η Τρόικα μας έχει ήδη προσφέρει πλούσιο υλικό», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας για την εκστρατεία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. 

«Η φοροδιαφυγή βρίσκεται παντού: στα υψηλά και στα χαμηλά στρώματα… Όπου και αν ψάξετε, θα τη βρείτε. Πέρυσι ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών, δήλωσε ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ», λέει ο υπουργός και συνεχίζει: «Εάν τα αποτελέσματα της πάταξης της φοροδιαφυγής είναι θετικά, εάν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι προβλέπεται, τότε θα είμαστε σε θέση να ελαφρύνουμε τους συνταξιούχους και μισθωτούς».

Ο υπουργός αναφέρεται στην επικείμενη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και επισημαίνει ότι αυτή θα περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων -πρόταση της τρόικας που έγινε το 2010 και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να προχωρήσει- προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση διαφορών, η οποία τώρα καθυστερεί χρόνια εξαιτίας του τεράστιου αριθμού των εκκρεμών υποθέσεων. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η φυλάκιση αντί η αναστολή της ποινής για τους καταδικασμένους φοροφυγάδες.

Μιλά, βεβαίως και για το στοίχημα της ανάπτυξης. “Πρέπει να επεξεργαστούμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα αφορά τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, καθώς και τους τρόπους χρηματοδότησής τους…», λέει και καταλήγει: «Η σημερινή κατάσταση αποτελεί ευκαιρία… Ναι, χιλιάδες οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ωστόσο, έχουμε πλέον την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα πιο σταθερό μακρο-οικονομικό περιβάλλον, χωρίς ελλείμματα, με έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό και έναν εξίσου τρέχοντα λογαριασμό».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ