• Έως και 49% αυξήσεις στη ΔΕΗ

  2:12 μμ, Τρίτη 18 Δεκ 2012 2:12 μμ, Τρίτη 18 Δεκ 2012

  Έως και 49% αυξήσεις στη ΔΕΗ

  Αυξήσεις από 10 έως 15 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος, θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ από το νέο έτος, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αρθούρος Ζερβός στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία την παράταση της θητείας του.

  Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, οι αυξήσεις θα γίνουν σταδιακά σε τρεις φάσεις, 1η Ιανουαρίου, 1η Μαΐου και 1η Ιουλίου του 2013, οπότε και θα φθάσουν μέχρι 48,7%.

  Υποστήριξε, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο τιμολόγιο και με διαφορά, όπως είπε, στην Ευρωζώνη, ακόμα και από την Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ διευκρίνισε ότι οι αυξήσεις γίνονται βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών, αλλά και της μνημονιακής υποχρέωσης που έχει η χώρα από το 2010.

  «Είναι ανάγκη να υπάρξουν «κοστοβαρή» τιμολόγια από την 1η Ιουλίου 2013. Είναι μια απότομη προσαρμογή. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια έπρεπε να γίνουν με ήπιο τρόπο από το πρώτο τρίμηνο του 2010, όπως ήταν μνημονιακή μας υποχρέωση. Δεν έγιναν αυξήσεις τα τρία τελευταία χρόνια. Τώρα καλούμαστε μέσα στο επόμενο εξάμηνο να καλύψουμε τη διαφορά για αυτό και είναι μεγάλες» ανέφερε ο κ. Ζερβός.

  Όπως διευκρίνισε ειδικότερα ο κ. Ζερβός, σύμφωνα με την πρόταση της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) οι αυξήσεις κατά μέσο όρο τον μήνα για καταναλώσεις ρεύματος θα είναι:

  0-400 κιλοβατόρες, περίπου 5 ευρώ

  400-800 κιλοβατόρες, 10 ευρώ

  800-3000 κιλοβατόρες, που είναι και η μέση κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών, 15 ευρώ

  3000 και άνω κιλοβατόρες 20 ευρώ.

  Πάντως, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι η πρόταση της ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ είναι να μην υπάρξει καμία αύξηση στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο το οποίο αφορά περίπου 300.000 καταναλωτές ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως, μακροχρόνια άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, ανάπηρους ή χαμηλόμισθους με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

  Πρόσθεσε μάλιστα ότι σύμφωνα και με την πρόταση του αρμόδιου υπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευρυνθεί η βάση του οικιακού κοινωνικού τιμολογίου, ώστε να καλύψει ακόμα περισσότερους καταναλωτές που είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

  Σε ό,τι αφορά το ειδικό τέλος ακινήτου που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός ρωτήθηκε από πολλούς βουλευτές. Ωστόσο η μόνη του αναφορά ήταν στην αρχική του τοποθέτηση που είπε χαρακτηριστικά:

  «Κληθήκαμε να το κάνουμε. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση για εμάς. Η ΔΕΗ αποδείχτηκε ότι είναι ο καλύτερος εισπρακτικός μηχανισμός για αυτό κληθήκαμε να το εισπράξουμε».

  Τέλος, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ είναι της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μόλις προχθές και μετά από 16 χρόνια πληρώθηκαν 52 εκατ. ευρώ που ήταν οι λογαριασμοί του ρεύματος για τους φωτεινούς σηματοδότες στην Αττική.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα