Αλαλούμ για το «χαράτσι» της ΔΕΗ

Αλαλούμ για το «χαράτσι» της ΔΕΗ

 

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα με την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μετά και την προσωρινή απόφαση του Αρείου Πάγου ο οποίος απέρριψε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών για να μην εφαρμοστεί η προ ημερών απόφαση του Πρωτοδικείου και σύμφωνα με την οποία είχε κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ. 

Έτσι, εκατομμύρια καταναλωτές αναμένουν σήμερα την απόφαση του Άρειου Πάγου με την οποία θα ξεκαθαρίσει το εάν το «χαράτσι» θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ ή με κάποιον άλλον τρόπο. Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι ξεκάθαρο πως δεν αφορούν το εάν θα πληρωθεί ή όχι το «χαράτσι», αλλά τον τρόπο με τον οποίο θα εισπραχθεί, αφού, όπως έγινε γνωστό μετά την έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου το τέλος ακινήτων θα βεβαιώνεται και θα εισπράττεται αν χρειαστεί και από τις εφορίες.

Σύμφωνα με τον γγ του υπουργείου Οικονομικών, Χ. Θεοχάρη, εάν δεν πληρωθεί το χαράτσι τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει νέα μέτρα, ενώ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει plan B για την είσπραξη του τέλους ακινήτων. 

H προσωρινή απόφαση του Αρείου Πάγου

Ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος, απέρριψε το αίτημα του Γιάννη Στουρνάρα κρίνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος έκδοσής του. Ειδικότερα, ο αρεοπαγίτης, υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως θα υπάρξει απώλεια εσόδων 1 δισ. ευρώ από την εφαρμογή της επίμαχης πρωτόδικης απόφασης. Όμως, ο κίνδυνος αυτός, τονίζει ο δικαστικός λειτουργός, αναφέρεται από την πλευρά του υπουργείου εντελώς αόριστα χωρίς ειδική σύνδεση με τη ΔΕΗ, αλλά και χωρίς να αναλύει από πού προκύπτει το επίμαχο ποσό (1 δισ. ευρώ), έτσι ώστε να είναι δυνατόν στοιχειωδώς να πιθανολογηθεί ο σχετικός κίνδυνος που επικαλείται ότι υπάρχει.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Φουρλάνο, το υπουργείο δεν εξηγεί για ποιο λόγο η ζημιά που υποστηρίζει ότι θα υποστεί είναι μη επανορθώσιμη, ενώ πουθενά δεν αναφέρει εάν είναι δυνατή ή όχι η είσπραξη του επίμαχου ποσού (1 δισ. ευρώ) μέσω άλλης διαδικασίας και όχι αποκλειστικά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί η βλάβη που επικαλείται το Δημόσιο.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, σημειώνει ο κ. Φουρλάνος, είναι φανερό ότι καμία ζημιά και μάλιστα μη ευχερώς αναστρέψιμη μπορεί να επέλθει μέχρι το χρόνο έκδοσης της απόφασης επί της αίτησης αναστολής του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα συζητηθεί σήμερα και η σχετική απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι θέσεις του υπουργείου Οικονομικών για την μη είσπραξη του τέλους 

Ο υπουργός Οικονομικών στην αίτηση αναστολής του υποστηρίζει ότι η εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο έννομα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς θα υπάρξει απόλυτη αδυναμία να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί το υπόλοιπο ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, παρά το ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος το επιβάλλουν.

Η μη είσπραξη του επίμαχου τέλους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, έχει ως συνέπεια να υπάρξει: 1) απώλεια δημόσιων εσόδων πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, 2) ελλειμματικός προϋπολογισμός και 3) αδυναμία εκπλήρωσης των δημοσίου συμφέροντος σκοπών του ελληνικού κράτους.

Κατόπιν αυτών, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει προφανής κίνδυνος ανεπανόρθωτης ή αλλιώς δυσχερώς επανορθώσιμης βλάβης του Ελληνικού Δημοσίου.

Η βλάβη αυτή ανάγεται στο ότι η εξεύρεση ισοδύναμου χρηματικού ποσού προς το μη εισπραχθέν ποσό του ειδικού τέλους ακινήτων (1 δισ. ευρώ) από άλλες πηγές με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο.

Οι αντιδράσεις των εισαγγελέων

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας καταγγέλλει τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για την εντολή που έδωσε στη ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι μέσω των λογαριασμών, αντίθετα με ό,τι προβλέπει η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η Ένωση απαντά στον υπουργό Οικονομικών ότι η παρότρυνσή του σε μη συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις συνιστά ποινικό αδίκημα. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αναφέρεται: «Σε γνώση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος περιήλθαν δημοσιεύσεις στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να καλεί τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ηλεκτροδότησης (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν της όσα αντίθετα έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ’ αριθμ. 1101/2012 απόφασή του, που εκδόθηκε επί συλλογικής αγωγής και η οποία παράγει δεσμευτικότητα έναντι πάντων, έχει δε κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή ως προς τις καταψηφιστικές διατάξεις της.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος -εάν οι δημοσιεύσεις αληθεύουν- θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός μέλος της κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά τον νόμο και το άρθρο 95 § 5 του Συντάγματος, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε συντεταγμένη, ευνομούμενη Πολιτεία. 

Το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος μόλις απαιτείται να υπενθυμίσει, τέλος, ότι είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων που ενδεχομένως το πράττουν, εφόσον συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου».

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ