Ε.Ε: Επικυρώθηκε ο προϋπολογισμός

Ε.Ε: Επικυρώθηκε ο προϋπολογισμός

 

Επικυρώθηκε σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2013, ο οποίος ανέρχεται σε 133 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μετριαστούν οι ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ευρωζώνης.

 

«Κατορθώσαμε να αποτρέψουμε μια δημοσιονομική κρίση που θα προστίθεντο στην οικονομική κρίση», αναφέρει ο Σουηδός ευρωβουλευτής, Γκόραν Φαρμ, σε ανακοίνωσή του.

 

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013, οι καταβολές της Ε.Ε. για το επόμενο έτος θα περιοριστούν στα 132,84 δισ. ευρώ, το οποίο συνεπάγεται αύξηση 2,9% σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

 

Περίπου τα ¾ του ετήσιου προϋπολογισμού της Ε.Ε. θα δαπανηθούν σε αγροτικές επιδοτήσεις και έργα υποδομής, όπως οδικά δίκτυα, γέφυρες και άλλα δημόσια έργα στα φτωχότερα κράτη μέλη της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης.

 

Με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού αποδεσμεύεται, επίσης, πρόσθετη χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ, η οποία θα καλύψει το κενό χρηματοδότησης στην έρευνα, την εκπαίδευση και τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης. Συνολικά, οι δαπάνες της Ε.Ε. για το επόμενο έτος θα ανέλθουν στα 135 δισ. ευρώ.

 

Ωστόσο, αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα οικονομικά σχέδια της Ε.Ε., μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις τω κρατών μελών για τον μακροχρόνιο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Τον Φεβρουάριο, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία επί του μακροχρόνιου προϋπολογισμού της Ένωσης.

 

 

 

Πηγή: Reuters

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ