Νέο πρόγραμμα το 2014;

Νέο πρόγραμμα το 2014;

 

Είναι πιθανό ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα το 2014, το οποίο δεν αποκλείεται να προβλέπει μία διαγραφή χρέους από μέρους των δημόσιων πιστωτών της χώρας, δήλωσε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Άρνουτ Βέλινκ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

 

Ο τραπεζίτης είπε ότι η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για την Ελλάδα, με την οποία χαλάρωσαν οι όροι των δανείων της «δεν είναι το τέλος της ιστορίας», προσθέτοντας ότι «μπορεί να χρειασθούμε ένα νέο πρόγραμμα το 2014». Ο ίδιος είπε ότι δεν «αποκλείει» μία διαγραφή χρέους του δημόσιου τομέα «ως συνέπεια αυτού του πακέτου» και σημείωσε ότι βλέπει «αυξημένη επιθυμία να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα», όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

 

“Αναφερόμενος στην Ισπανία, ο κ. Βέλινκ δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό η χώρα να περιμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει το spread (τη διαφορά) της απόδοσης των ομολόγων της σε 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτή των γερμανικών ομολόγων, καθώς προβλέπει «προβλήματα υλοποίησης» στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Η Ισπανία δεν έχει υποβάλει αίτημα στην ΕΚΤ για βοήθεια, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα αγοράς των ομολόγων της. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε στις 6 Νοεμβρίου ότι η Ισπανία πρέπει να γνωρίζει πόσο θα μειωνόταν το κόστος δανεισμού της μετά από μία αίτηση βοήθειας, δίνοντας την ένδειξη ότι θα προτιμούσε ένα σπρεντ 2 ποσοστιαίων μονάδων.  

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ