• Ίσως "σπάσει" στα δύο το φορολογικό

  9:02 μμ, Κυριακή 02 Δεκ 2012 9:02 μμ, Κυριακή 02 Δεκ 2012
  Ίσως "σπάσει" στα δύο το φορολογικό

  Το φορολογικό εξελίσσεται σε μείζον θέμα. Η έμφαση δίνεται προκειμένου να βελτιωθούν οι ρυθμίσεις για τις οικογένειες που έχουν τρία παιδιά. Ο πρωθυπουργός έγινε αποδέκτης της κακής "εικόνας" του φορολογικού νομοσχεδίου ειδικά στο κομμάτι των οικογενειών με παιδιά, όχι μόνο από στελέχη του οικονομικού επιτελείου αλλά και από άλλους υπουργούς της κυβέρνησης που του λένε ότι αυτό βρίσκεται και κόντρα στη βασική ιδεολογία της ΝΔ.

  Συνεργάτες του πρωθυπουργού, αναφέρουν, σύμφωνα με το ΜΕGA, τεχνοκράτες παρά τον υπουργό Οικονομικών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει σοβαρό πολιτικό κόστος. Ήδη είναι πολύ πιθανόν, το φορολογικό να πάει σε δύο κομματια στη βουλή . Να πάνε δηλαδή οι φορολογικές διατάξεις την επόμενη Δευτέρα, και κάποιες άλλες "επίμαχες" να πάνε για τον Ιανουάριο, προκειμένου να προχωρήσει η διαβούλευση.

  Πάντως το υπουργείο Οικονομικών έκανε νέα αλλαγή στην νέα φορολογική κλίμακα, ώστε να διορθώσει στρεβλώσεις στη κατανομή των φορολογικών βαρών.

  Η τελική μορφή της κλίμακας προβλέπει:

  Προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες επιβαρύνσεις της εφαρμογής του ανώτατου συντελεστή από τόσο χαμηλά, η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ που αντικαθιστά το γενικό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, θα ισχύει για όλα τα εισοδήματα, χωρίς απομείωση, όπως προέβλεπε το σχέδιο που είχε δοθεί στα κόμματα της κυβέρνησης.

  Με την εφαρμογή της νέας κλίμακας, για 26.000 ευρώ εισόδημα προκύπτει ελάφρυνση 150 ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Σε σχέση με τα ισχύοντα, για φορολογούμενο χωρίς παιδιά προκύπτει ελάφρυνση 10 ευρώ, για υπόχρεο με 1 παιδί αύξηση φόρου 190 ευρώκαι με 2 παιδιά 690 ευρώ.

  Αντιθέτως, για 50.000 ευρώ εισόδημα προκύπτει επιβάρυνση κατά 280 ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Όσον αφορά, δε, στη σύγκριση με τα ισχύοντα, προκύπτει αύξηση φόρου 2.090 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 2.290 ευρώ για υπόχρεο με 1 παιδί και 2.490 ευρώ για φορολογούμενο με 2 παιδιά.

  Η εικόνα των μεγάλων επιβαρύνσεων στους φορολογούμενους με παιδιά, που δεν καλύπτεται από τα νέα Οικογενειακά Επιδόματα ειδικά σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, αποτελεί το βασικό πεδίο διαφωνιών μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση, καθώς ζητούν είτε να υπάρξει προσαύξηση στην έκπτωση των 1.950 ευρώ είτε να αυξηθούν τα Επιδόματα.

  Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το MEGA, από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι δεν μπορεί να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω της φορολογίας κι ότι είναι προβληματική η προσαύξηση της έκπτωσης των 1.950 ευρώ λόγω διαφορετικής αντιμετώπισης των ελευθέρων επαγγελματιών που δεν τη δικαιούνται. Ορθότερη ωστόσο χαρακτηρίζεται η ενίσχυση των νέων Επιδομάτων κυρίως με εσωτερική ανακατανομή τους, ενώ σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι προαπαιτούμενο των όποιων αλλαγών είναι η εξασφάλιση ισοδύναμων μέτρων 450 εκατ. ευρώ - εκ των οποίων περίπου 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος ενίσχυσης για τρίτεκνους - πολύτεκνους.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα