Νέο “αγκάθι” το φορολογικό

 

 Νέο “αγκάθι” το φορολογικό 

 

Το φορολογικό φαίνεται να είναι το επόμενο «αγκάθι» για την κυβερνητική συνοχή καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν κυρίως για την κατάργηση του αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προτείνουν ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο εμπόδιο. 

Ο Γιάννης Στουρνάρας λίγο πριν την συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό. Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου αλλά τόνισε πως θα πρέπει η κυβέρνηση να διατηρήσει την αξιοπιστία της, καθώς τα τρία κόμματα έχουν ψηφίσει πως από την βουλή θα πρέπει να προέλθουν 2,5 δισ. ευρώ. Όλα δείχνουν πως θα γίνει και νέα διακομματική συνάντηση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά και το επίμαχο νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στην βουλή μέσα στον Δεκέμβρη. 

Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ 

• Προσαύξηση της επιστροφής φόρου (σ.σ. ως γνωστόν προωθείται νέα κλίμακα που θα δεν θα προβλέπει αφορολόγητο αλλά έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισόδημα 18.000 ευρώ, το οποίο θα φθίνει όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα και μηδενίζεται στην περιοχή των 42.000 ευρώ ) για όσους έχουν παιδιά κατά 5% για κάθε τέκνο. Με βάση αυτή την πρόταση η έκπτωση για κάποιον με ένα παιδί από 1.950 ευρώ ανεβαίνει στα 2.045 ευρώ. 

• Να μην καταργηθεί πλήρως η έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων για οικογένειες.

• Να υπάρξει ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση νέων ελευθέρων επαγγελματιών (για παράδειγμα ως 30 ετών). Με βάση αυτή την πρόταση θα μπορούσαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να πληρώνουν με βάση την κλίμακα των μισθωτών ή να επιβαρύνονται με το μισό φόρο που αντιστοιχεί με βάση την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών. 

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας που μετέχει στην επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στον Real fm, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το φορολογικό στην περίπτωση που δεν αλλάξει η ρύθμιση για όσους έχουν παιδιά. 

Σε δηλώσεις του ο Φ. Σαχινίδης υποστήριξε πως μπορεί μέσα από τον διάλογο να βρεθεί λύση. «Κατανοώ τους εξωτερικούς καταναγκασμούς και βεβαίως τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα, αλλά πιστεύω ότι με εσωτερική αναδιάρθρωση μπορούμε να εξασφαλίσουμε αποτελέσματα που θα βοηθήσουν 1ον την οικογένεια και 2ον δε θα δημιουργήσουμε προβλήματα σε όλους εκείνους οι οποίοι όντας αντιμέτωποι με την ανεργία θα επιδιώξουν να ξεκινήσουν με κάποια δική τους πρωτοβουλία κάτι καινούριο». 

Τι προτείνει η ΔΗΜΑΡ 

• Φορολογικές ελαφρύνσεις για κάθε τέκνο για τις περιπτώσεις των οικογενειών που δεν υπερβαίνουν το εισόδημα των 45.000 ευρώ

• Με το ίδιο εισόδημα να υπάρξουν διαφορετικά κριτήρια για όσους έχουν παιδιά σε σχέση με τους άτεκνους

• Ελαφρύνσεις για γονείς ελεύθερους επαγγελματίες

• Πρόβλεψη ίδιου χαρακτήρα για γονείς ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων 

• Ως αντίμετρο η ΔΗΜΑΡ εισηγήθηκε την περαιτέρω αύξηση του φόρου της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Στην περίπτωση που τελικά δεν καταλήξουν σε συμφωνία τα στελέχη των δύο κομμάτων με τον υπουργό οικονομικών τότε την λύση θα δώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε σύσκεψη που θα έχουν για το επίμαχο θέμα. Το μέτρο με το οποίο διαφωνούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: real.gr 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ