ΔΝΤ:Όρος για την εκταμίευση η επαναγορά ομολόγων

ΔΝΤ:Όρος για την εκταμίευση η επαναγορά ομολόγων

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέστησε σαφές ότι η επόμενη δόση του δανείου για την Ελλάδα δεν θα εκταμιευθεί πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων που αποτελεί καθοριστική παράμετρο της απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου, Τζέρι Ράις, τόνισε ότι μόλις υλοποιηθεί με επιτυχία η συμπεφωνημένη δέσμευση αναφορικά με την επαναγορά χρέους, η Κριστίν Λαγκάρντ θα προτείνει στο εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού την ολοκλήρωση της πρώτης έκθεσης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος και τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Δεν θέλησε πάντως να αναφερθεί σε ημερομηνίες σχετικά με την πιθανή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου.

Η Κ. Λαγκάρντ θα ζητήσει συνέχιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ Ο κ. Ράις καλωσόρισε την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, και σημείωσε ότι όλοι προσβλέπουν στην εφαρμογή της, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν εξετάζεται «σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν επιτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Περιορίσθηκε να υπογραμμίσει ότι η συμφωνία είναι «σημαντική και συγκεκριμένη» και ότι στο σύνολό τους τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να επαναφέρουν το ελληνικό χρέος σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που, όπως έσπευσε να επισημάνει, εξαρτάται και από την «πλήρη εφαρμογή» του προγράμματος από την Ελλάδα.  

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ