“Δεν θα εξοφληθούν αυτομάτως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές”

“Δεν θα εξοφληθούν αυτομάτως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές”

 

«Δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο, ότι με τα χρήματα της δόσης θα εξοφληθούν αυτομάτως ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι πόροι είναι άμεσα διαθέσιμοι, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι φορείς, δεν θα δημιουργήσουν νέα γενιά ληξιπροθέσμων οφειλών» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώπιον των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των δύο Επιτροπών για την πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με τον ΟΚΑΝΑ, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως η κυβέρνηση θα δώσει χρήματα για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων φορέων και δήμων, μονάχα σε περίπτωση που αυτοί έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και διατηρούν Μητρώο Δεσμεύσεων, όπου θα καταγράφονται οι ειλημμένες και οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις τους, καθώς και οι δαπάνες τους.

«Ο ΟΚΑΝΑ»,  σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, «δεν διατηρεί τέτοιο Μητρώο, και εάν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν τακτοποιήσει την υποχρέωσή του αυτή, δεν πρόκειται να του δοθεί επιχορήγηση. Σε κάθε περίπτωση, από πρόστιμα και δημεύσεις, έχουν συσσωρευτεί 1,9 εκ. ευρώ στα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης, και αναμένουν τον Οργανισμό να τα απορροφήσει».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, υπογράμμισε πως «η κρατική ενίσχυση του Οργανισμού υπήρξε φέτος μειωμένη κατά 50%, την στιγμή που οι μονάδες του αυξήθηκαν από 20 σε 53».

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ανέφερε πως στις λίστες αναμονής του ΟΚΑΝΑ βρίσκονται σήμερα 2.820 άτομα, από τα οποία τα 2.512 στα 26 κέντρα του ΟΚΑΝΑ στην Αττική και τα υπόλοιπα σε 16 κέντρα στην Περιφέρεια, ενώ φέτος έχουν ενταχθεί περισσότερα από 3000, ανεβάζοντας τον αριθμό των προσώπων που βρίσκονται σε θεραπεία σε 7.844.

«Φιλοδοξία του υπουργείου είναι να περιοριστεί σημαντικά ο χρόνος αναμονής στην Αθήνα, που τώρα φτάνει στα 3 χρόνια. Στη Θεσσαλονίκη έχει περιοριστεί μόλις στον 1 μήνα, ενώ παλαιότερα έφτανε ακόμα και τα 4 έτη» ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος.

Σημειώνεται πάντως πως σε παρέμβασή του, ο πρώην υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, διεκδίκησε για την δική του θητεία τον περιορισμό του χρόνου αναμονής για ένταξη στις λίστες του ΟΚΑΝΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ