Οι Βέλγοι για το Eurogroup

Οι Βέλγοι για το Eurogroup

 

Σύσσωμος ο βελγικός Τύπος επιχειρεί σήμερα να αποτιμήσει την προχθεσινή συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα, εκφράζοντας την άποψη ότι αποτέλεσε το βέλτιστο δυνατό υπό τις παρούσες συνθήκες. Κοινή είναι εξάλλου η αίσθηση ότι η εν λόγω συμφωνία αποσόβησε μεν τον κίνδυνο άμεσης χρεωκοπίας για την Ελλάδα και θα εξομαλύνει την κατάσταση για κάποιο διάστημα, ωστόσο τονίζουν ότι πρόκειται για λύση προσωρινή.

«Για μια ακόμα φορά η Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σώζουν την Ελλάδα στο πάρα πέντε από τη χρεωκοπία», αναφέρει στο σημερινό φύλλο της η «De Tijd» σε ανάλυση υπό τον τίτλο «Η ευρωζώνη συμφωνεί για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους». Θα είναι η πρώτη φορά που όλοι θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σωθεί η Ελλάδα, παρατηρεί η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι προβλέπονται αυτόματοι μηχανισμοί για την περίπτωση εκτροχιασμού του χρέους. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η εκταμίευση των δόσεων θα γίνεται μόνον εάν και εφόσον έχουν εκπληρωθεί αυστηρές προϋποθέσεις.

Όπως εξάλλου σημειώνεται, η Αθήνα κατάφερε να εξασφαλίσει επιμήκυνση δύο ετών για την υλοποίηση του προγράμματος και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα του 4,5% του ΑΕΠ. Όσον αφορά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστεί το «πράσινο φως» από τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να προκριθεί τελικά ένα μίγμα μέτρων προκειμένου το δημόσιο χρέος να πέσει στα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020 και του 110% το 2022.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, αν και το ελληνικό πρόβλημα «παραμένει ουσιαστικά άλυτο», η κατάσταση «θα σταθεροποιηθεί για κάποιο διάστημα», ενώ και το ΔΝΤ εξακολουθεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Ακόμη, συμπληρώνει η εφημερίδα, από τη στιγμή που τα χρήματα θα καταβάλλονται τμηματικά, η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να διατηρεί έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα κατά τρόπο τέτοιο ώστε να εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος.   

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ