Από την Ελλάδα οι λιγότερο χρεωμένοι δήμοι της ΕΕ!

Από την Ελλάδα οι λιγότερο χρεωμένοι δήμοι της ΕΕ!

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν οι δήμοι και περιφέρειες της χώρας είναι οι λιγότερο χρεωμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακούγεται περίεργο, αλλά απ’ ότι φαίνεται συμβαίνει και εις… Παρισίους να υπάρχει χρέος στην αυτοδιοίκηση. Μετά από αυτό γεννάται το ερώτημα πως θα λειτουργήσουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης με τόσο μειωμένους και μάλιστα σε μια τέτοια κρίση που οι δημότες έχουν όλο και περισσότερες ανάγκες για εκπόνηση αποτελεσματικών δράσεων κοινωνικής πολιτικής.

Ο πίνακας του Όλι Ρεν προς το ευρωκοινοβούλιο:

Η δήλωση του ευρωβουλευτή:

«Ενώ χθες, με την ψήφιση του νέου Μνημονίου στην Ελληνική Βουλή, εγκρίνονταν μεταξύ άλλων νέες σημαντικές περικοπές στα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν προωθούσε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, πίνακα με τα χρέη των τοπικών αυτοδιοικήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τον πίνακα αυτό προκύπτει ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, και το 2011, οι ΟΤΑ της χώρας μας ήταν λιγότερο χρεωμένοι σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ποσοστό δανεισμού μόλις 0,9% επί του ΑΕΠ!

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως και το 2010, οι πλέον εύρωστες οικονομίες της Ευρώπης παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά δανεισμού των ΟΤΑ, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Έτσι, τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζουν η Ιταλία και η Ολλανδία με 8,6%, η Γαλλία με 8,4%, η Δανία με 7,3%, η Σουηδία με 7%, η Φινλανδία με 6,5% και η Γερμανία με 5,4%. Τα χαμηλότερα ποσοστά από την άλλη, παρουσιάζουν η Μάλτα με 0,1%, η Ελλάδα με 0,9%, η Βουλγαρία με 1,3%, η Λιθουανία με 1,8%, η Κύπρος και η Σλοβενία με 1,9%, κλπ.

Πηγή: neolaia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ